Cafeaua si ceaiul previn diabetul de tipul 2

Cafeaua si ceaiul scad riscul de aparitie a diabetului de tipul 2, potrivit unui studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Sydney (Australia), publicat recent in Archives of Internal Medicine, informeaza BBC News Online.ceai si cafea

Aceasta protectie oferita organismului ar putea sa nu fie asociata cu cofeina, din moment ce cafeaua decofeinizata are cel mai mare efect dintre bauturile testate in cadrul acestui studiu.

Oamenii de stiinta au analizat rezultatele a 18 studii la care au participat 500.000 de voluntari.

Persoanele care beau trei-patru cesti de cafea sau de ceai in fiecare zi reduc cu o cincime riscul declansarii diabetului de tip 2. Aceeasi cantitate de cafea decofeinizata are un efect si mai pronuntat, scazand acest risc cu pana la o treime.

Diabetul de tipul 2 se declanseaza de obicei dupa varsta de 40 de ani, cand organismul inca mai poate sa sintetizeze insulina, insa in cantitati insuficiente, sau atunci cand insulina produsa nu mai actioneaza corespunzator.

Diabetul de tipul 2 este tratat printr-o dieta sanatoasa si prin intensificarea activitatilor fizice. In afara acestor doi factori, sunt necesare adeseori diverse medicamente sau injectii cu insulina.

Cercetatorii australieni au remarcat in urma analizei combinate a datelor ca fiecare ceasca suplimentara de cafea consumata in fiecare zi reduce riscul de aparitie a diabetului cu pana 7%.

Oamenii de stiinta considera ca nu coferina din cafea si din cea este responsabila cu aceste beneficii medicale, ci alti compusi din cele doua bauturi, inclusiv magneziul si o serie de antioxidanti, cunoscuti sub numele de lignani sau acizi clorogenici.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *