Caii abandonati de la Letea ar putea fi preluati de ministerele Mediului sau Agriculturii

Caii abandonati de la Letea ar putea fi preluati de ministerele Mediului sau Agriculturii

Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Grigore Baboianu, a lansat, la sfarsitul saptamanii trecute, doua variante de rezolvare a problemei cailor abandonati de pe Grindul Letea. In opinia sa, Administratia Rezervatiei ar putea sa isi asume gestionarea cailor sanatosi si fara stapan din Letea, in masura in care Ministerul Mediului este dispus sa aloce fondurile necesare pentru intretinerea animalelor. O alta varianta este ca Ministerul Agriculturii, cel care a gestionat fondurile forestiere pana la preluarea acestora de catre Ministerul Mediului, sa finanteze amenajarea celor 2500 de hectare de pasune de pe Grindul Letea, astfel incat caii sa nu mai distruga padurea.
„Teoretic, va trebui sa ne orientam asupra unui nucleu de cai care sunt sanatosi, si care nu au stapan, pe acestia sa ii preluam si sa ii organizam ca si o atractie turistica. Ar insemna ca Administratia Rezervatiei sa isi asume acest lucru, cu acceptul Ministerului Mediului.
Pe de alta parte, autoritatile locale, care gestioneaza cele 2600 de hectare de pasuni naturale, trebuie sa o faca asa cum prevede legea. Ma gandesc daca este oportun sa solicitam bani de la bugetul national si sa imprejmuim cele doua paduri foarte valoroase. Mai bine ar fi ca, pe un proiect de la Ministerul Agriculturii, sa se amenajeze izlazurile asa cum scrie la carte, se suprainsamanteaza, se imbunatateste structura covorului vegetal, astfel incat sa se poata asigura chiar dezvoltarea acestei zone. In principiu, am optat pe o varianta, ca acea atractie sa ramana si sa fie gestionata.”, a declarat guvernatorul Deltei.
„ONG-urile sa faca ce si-au propus”
In ceea ce priveste implicarea organizatiilor nonguvernamentale, in opinia sa, acestea ar trebui sa isi asume ceea ce si-au propus prin proiecte.
„In continuare propunerea de protocol a Vier Pfoten va fi transmisa institutiilor si speram ca se va grabi acest protocol, mai ales ca domnul Kuki Barbuceanu mi-a spus ca a discutat cu niste specialisti din Austria, probabil Vier Pften Austria, de eventualele sustineri ale organizatiei. Ei si-au declarat sprijinul de la inceput insa declarativ este una, si alta este sa se si intample acest lucru, mai ales ca fondurile noastre de la minister sunt foarte putine.
Este usor sa iei in custodie, pe sticla, 1000 de cai, gandindu-te ca vine statul din spate sa sustina acest lucru. Sumele pe care noi ar urma sa le folosim nu vor fi justificate pentru conservarea biodiversitatii si ca atare tot un contribuabil va furniza acesti bani”, a declarat guvernatorul Grigore Baboianu.
Primul proiect privind caii de la Letea a fost lansat de WWF si este sustinut financiar prin Loteria Olandeza. Acesta vizeaza sustinerea unor comunitati din Delta Dunarii, Grindul Letea, astfel incat sa se combine activitatea de crestere a animalelor cu cresterea nivelului de trai al oamenilor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,352FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente