Calendarul complet al evenimentului Ora Pamantului, la Iasi

  0
  710
  China și India, marile candidate ale catastrofei ecologice
  Calendarul complet al evenimentului Ora Pamantului, la Iasi
  Calendarul complet al evenimentului Ora Pamantului, la Iasi

  Iasul stinge luminile pentru o ora, sambata, 29 martie. Actiunea face parte din cel mai mare eveniment de mediu din istorie, Ora Pamantului. In ultima sambata din luna martie, milioane de oameni, institutii si companii sting luminile timp de o ora, pentru a trage un semnal de alarma asupra importantei protectiei mediului. Acesta nu este insa singurul eveniment programat cu ocazia acestui proiect de mediu. Iata lista completa a manifestarilor ce au loc cu acest prilej:

  • Campania “Iasi recicleaza, locul deseurilor nu este in preajma ta”: in perioada 24 – 28 martie, intre orele 08.30 si 16.30, iesenii sunt asteptati sa aduca deseuri electrice si electronice vechi sau defecte (orice aparat care se baga in priza sau functioneaza cu baterii) la punctele de colectare special create in cadrul Centrelor de Cartier ale municipalitatii (Tatarasi, Alexandru cel Bun, Nicolina, Pacurari, Frumoasa), dar si pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, la centrul de colectare deschis in perioada 24 – 29 martie, intre orele 10.00 – 18.00.

  • Tombola cu premii: Fiecare deponent va primi cupoane valorice pentru aparatele electrice mari: in valoare de 40 lei pentru combine, vitrine si lazi frigorifice, congelatoare intregi si complete; si 20 lei pentru masini de spalat rufe si vase, uscatoare de haine, aparate de aer conditionat, intregi si complete. Aparatele de mari dimensiuni pot fi preluate gratuit de la domiciliu sau de la institutii si societati comerciale, cu o programare in prealabil. Programarea poate fi facuta la numerele de telefon 0800.444.800 si 0765.622.140, intre orele 09.00 –  17.00. Pentru alte aparate electrice predate (fier de calcat, aspirator, cafetiera, monitor, mixer, televizor, radio etc) deponentii sunt inscrisi la o tombola al carei mare premiu consta intr-o bicicleta.

  • Campania “Scolile iesene se implica in protectia mediului”: peste 23 de licee, scoli si gradinite vor organiza numeroase evenimente in perioada 17- 29 martie: conferinte pe teme de mediu, concursuri interactive, actiuni de educatie ecologica, campanii de colectare deseuri, actiuni de ecologizare a parcului scolii, expozitii de desene, postere, colaje realizate de elevi pe tematica salvarii planetei.

  • 29 martie: Expozitie de proiecte de mediu impreuna cu universitatile iesene, intre orele 14.00 – 20.00:

  1. Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii “Cuza” va prezenta:

  • masuratori de poluare electromagnetica generata de telefoane mobile si de alte dispozitive din aceeasi categorie (iesenii pot verifica radiatiile electromagnetice emise de propriul telefon mobil);
  • demonstratie de masurare a radioactivitatii atmosferice;
  • camera de fotografiere IR, folosita pentru masuratori ale concentratiei de dioxid de sulf,
  • masuratori ale concentratiei de pulberi de diferite dimensiuni din atmosfera “Dust track”;
  • surse de energie alternativa (energie solara, energia vantului, energii mecanice) si demonstratii de functionare ale unor dispozitive bazate pe astfel de surse de energie.

  2. Departamentul Inginerie si Managementul Mediului, Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” va prezenta:

  • Expozitia intitulata “Ingineria Mediului – o sansa la un viitor curat”;
  • Studentii Liga Chemis vor realiza o caroserie de masina din PET-uri;
  • Prezentare aparatura pentru masurarea, monitorizarea poluantilor gazosi la emisie.

  3. Facultatea de Geografie si Geologie din cadrul Universitatii “Cuza” va realiza:

  • o expozitie de fotografie cu peisaje din Romania si harti de mediu;
  • va prezenta un sonometru pentru a masura poluarea fonica, o trusa mobila de monitorizare a calitatii apei si aerului precum si un adapost meteo folosit pentru monitorizarea temperaturii in mediul urban. Spatiul expozitional va cuprinde si o zona dedicata tineretului in care vor fi realizate din materiale reciclate un glob pamantesc si alte obiecte surpriza.

  4. Facultatea de Biologie din cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” va realiza o expozitie de produse bio, plante si insecte rare, aparat pentru determinarea fotosintezei.

  5. Asociatia “Grupul SistemIS” impreuna cu Societatea Ornitologica Romana, vor avea o expozitie de fotografie pe tema “Biodiversitatea din regiunea Moldovei”, vor rula prezentari ale proiectelor aflate in derulare si se va realiza un workshop in legatura cu felul in care pot fi reciclate peturile din plastic pentru a crea hranitori pentru pasari.

  6. Studentii de la OSSEI, ASAFI si ATRAG Iasi vor crea un mesaj luminos pe bdul Stefan cel Mare si Sfant ce face trimitere la evenimentul organizat.

  • 29 martie, Ora Pamantului: timp de 1 ora, intre 20.30 si 21.30 se va stinge iluminatul public pe pietonalul Stefan cel Mare si iluminatul arhitectural la cladirile monument istoric din zona: Manastirea Trei Ierarhi si Palatul Roznovanu. In acest interval orar va avea loc un spectacol de Street – Acting: 3 fachiri vor creea show-uri cu flacari, uimind publicul prin miscarile realizate cu acuratete, manuind diferite instrumente care ard: funii, bile, bare, cercuri.

   

  Organizatori si colaboratori
  Campania Earth Hour este organizata de Primaria Iasi impreuna cu Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec, Salubris, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” prin Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului, Universitatea “Cuza” prin Facultatea de Geografie si Geologie, Facultatea de Fizica si Facultatea de Biologie, Inspectoratul Scolar Judetean, Liga Studentilor Chimisti, Liga Studentilor Geografie-Geologie, Liga Studentilor Biologie, Palas Mall si United Business Center.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.