Inovatie pentru desalinizarea apei care va imbunatati considerabil viata a unui miliard de oameni

Inova?ie pentru desalinizarea apei care va îmbun?t??i considerabil via?a a unui miliard de oameni
Inovatie pentru desalinizarea apei care va imbunatati considerabil viata a unui miliard de oameni
Inovatie pentru desalinizarea apei care va imbunatati considerabil viata a unui miliard de oameni

O companie cunoscuta mai ales pentru realizarea de avioane de lupta si rachete a anuntat ca a descoperit o metoda prin care reduce considerabil cantitatea de energie necesara pentru a elimina sarea din apa sarata, ceea ce va ieftini considerabil acest proces de obtinere a apei curate, lucru extraordinar in contextul crizei apei inregistrate la nivel mondial.

Procesul dezvaluit de oficialii de la Lockheed Martin va permite producatorilor de filtre sa realizeze membrane de carbon subtiri cu gauri de aproximativ un nanometru, ce vor permite apei sa treaca, dar care vor fi prea mici pentru moleculele de sare din apa de mare, scrie Descopera.ro.

Aceasta inovatie este facuta posibila de un material miraculos – grafenul. Fasiile de carbon pur ce sunt cunoscute sub numele de grafen au o grosime de doar un atom, astfel ca este necesara mult mai putina energie pentru a impinge apa sarata prin filtru cu forta necesara pentru a separa apa de sare.

Noua tehnologie va permite tarilor in curs de dezvoltare sa evite construirea unor statii de pompare costisitoare necesare in instalatiile de desalinizare ce folosesc procesul de osmoza inversa.

„Filtrul nostru este de 500 de ori mai subtire decat cel mai bun filtru aflat astazi pe piata si de 1000 de ori mai puternic”, a explicat John Stetson, inginerul care a lucrat la aceasta idee. „Energia si presiunea necesare pentru a filtra sarea sunt de aproximativ de 100 de ori mai reduse”, a mai spus Stetson.

Accesul la apa de baut este considerat de specialisti o problema tot mai ingrijoratoare la nivel global. Un raport elaborat de serviciile de informatii din SUA afirma ca lupta pentru apa va duce la instabilitate si chiar la probleme grave. „In perioada cuprinsa intre ziua de astazi si 2040, rezervele de apa potabila nu vor tine pasul cu cererea tot mai mare, mai ales daca resursele de apa nu vor fi gestionate mai eficient. Problemele cu apa vor afecta capacitatea tarilor de a produce mancare si de a genera electricitate”, se arata in raportul american.

Organizatia Natiunilor Unite a anuntat anul trecut ca aproximativ 780 de milioane de oameni de pe Terra nu au acces la apa potabila curata.

„Accesul la apa este una din aspectele care ne ingrijoreaza din punct de vedere al securitatii globale”, a explicat Tom Notaro, reprezentant Lockheed. „Pe masura ce tot mai multe tari devin mai dezvoltate, accesul la apa devine din ce in ce mai critic”, spune Notaro.

Lockheed se confrunta cu cateva probleme in ceea ce priveste producerea filtrelor din grafen. Manevrarea acestui material subtire fara a-l rupe este dificila. De asemenea, este necesara gasirea unei metode pentru a putea creste ritmul de productie. De asemenea, inginerii inca perfectioneaza procesul de producere a gaurilor.

Jeffrey Grossman, un profesor de la MIT care a efectuat mai multe studii asupra membranelor de grafen, afirma ca producerea acestor fasii cu gauri de un nanometru va constitui un progres extraordinar in ceea ce priveste eficienta procesului de desalinizare. „Daca poti concepe o membrana care este complet diferita de ceea ce folosim astazi, atunci este posibil sa crestem de 100 de ori permeabilitatea membranei”, a explicat profesorul Grossman.

Stetson, inginerul care a inceput sa lucreze la acest proiect in 2007, afirma ca atunci cand comparam noul material filtrant, supranumit Perforene, cu grosimea unei foi de hartie, cel mai apropiat filtru existent astazi ar avea o grosime de aproape 20 de centimetri.

Grosimea filtrului este unul din principalii factori ce decide cantitatea de energie necesara pentru a forta apa sarata prin filtru in cadrul procesului de osmoza inversa, folosit astazi pentru desalinizare. „Problema dispare in cazul Perforene, pentru ca membrana este mai subtire decat atomii pe care ii filtreaza”, explica Stetson.

Lockheed se asteapta ca un prototip sa fie disponibil pana la finalul anului, acesta urmand sa inlocuiasca filtrele folosite in mod curent in instalatiile de desalinizare ce folosesc procesul de osmoza inversa.

De asemenea, Lockheed intentioneaza sa foloseasca Perforene si in alte domenii, de la dializa in cazul serviciilor medicale pana la filtrarea substantelor chimice din apa folosita in cadrul procesului de fracturare hidraulica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *