ONG Mare Nostrum si Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” au lansat un proiect de conservare a biodiversitatii marine in aria protejata 2 Mai – Vama Veche
Proiectul, in valoare de 70.000 de euro, este finantat din bugetul CE prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria, PHARE CBC 2005, a declarat pentru Cotidianul Andreea Burnescu, seful proiectului din partea Mare Nostrum. Obiectivul programului este de a reface efectivele de caluti de mare, specie care, dupa anii „60, din cauza reducerii drastice a cimpurilor cu iarba de mare, si-a redus populatiile, fiind declarata, la nivelul intregului bazin al Marii Negre, amenintata cu disparitia.
In cadrul Institutului „Grigore Antipa” se va incerca reproducerea artificiala a calutului de mare, crearea unei „maternitati” pentru cresterea puietului obtinut si apoi eliberarea acestuia in mare. Specialistii de la „Grigore Antipa” ne-au spus ca exemplarele care se vor reproduce in laborator vor fi luate din rezervatie. Calutii de mare traiesc la adincimi mici, de 5-15 metri, acolo unde ajung razele soarelui. Tocmai de aceea se afla in pericol, turistii fiind tentati sa-i ia ca suvenir.
Vietuitoarea marina masoara maximum 12 cm lungime, pare o figura de sah colorata in brun-roscat pe o parte si mai albicioasa pe cealalta. Inoata incet, in pozitie verticala. Calutul de mare traieste cu perechea aleasa toata viata si are un mod ciudat de a-si aduce urmasii pe lume. In lunile mai-iulie, femela isi leapada icrele in punga masculului, unde sint fecundate. Dupa doua-trei saptamini, puii sint revarsati in apa marii. Calutul de mare isi poate schimba culoarea corpului pentru a se adapta mediului inconjurator si a se feri de dusmani, iar in perioada de reproducere capata o culoare aurie.
Acestei vietuitoare i s-au atribuit in vechime insusiri de a vindeca muscatura ciinilor turbati, fiind folosit si impotriva caderii parului.
Acvatoriul de la Vama Veche este singura rezervatie submarina de pe litoral. Infiintata prin Decizia nr. 31/1980 a Consiliului Judetean Constanta, rezervatia „Acvatoriul litoral marin Vama Veche – 2 Mai” a fost confirmata ca arie protejata de Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national, fiind localizata administrativ in comuna Limanu, sat Vama Veche.
In prezent, aria a fost data in custodie Institutului de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanta. Rezervatia are o suprafata de 5.000 de hectare de-a lungul a 7 km de coasta, intre localitatea 2 Mai si granita cu Bulgaria.
Sursa: Cotidianul