Campanie de colectare a uleiului uzat – „Ulei uzat? Hai cu el la colectat”

Campanie de colectare a uleiului uzat - „Ulei uzat? Hai cu el la colectat”
Campanie de colectare a uleiului uzat – „Ulei uzat? Hai cu el la colectat”

Organizatia ecologica Naturas et Civitas din Cluj-Napoca lanseaza prin intermediul firmelor Viridivos si Diana Service proiectul adresat elevilor „Ulei uzat? Hai cu el la colectat”.
Primul eveniment din cadrul initiativei va consta in deschiderea unicului punct de colectare de la populatie din Piatra Neamt in cadrul Cantinei Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu”, Bdul Traian Nr.165, miercuri 15 Octombrie, la ora 10:00. Pe parcursul unei saptamani se vor realiza prezentari la clasa pentru a constientiza elevii in legatura cu nevoia de colectare selectiva a uleiului de gatit folosit.

Proiectul doreste, in primul rand, sa informeze tinerii cu varste intre 7 si 18 ani asupra efectelor nocive produse de catre uleiul uzat asupra mediului:

  • poluarea apei deoarece o singura picatura de ulei contamineaza 1000 de litri de apa. Deversat din neglijenta sau intentionat in apele naturale, efectele sunt dezastruoase – plutind pe suprafata apei in lacuri sau rauri, uleiul uzat impiedica transferul de oxigen, distrugand vietatile aflate in apa.
  • aruncat impreuna cu gunoiul menajer, acesta apare ulterior la locul de depozitare a deseurilor sub forma unei substant e greu degradabile care impiedica dezvoltarea plantelor.
  • odata ajuns in sistemul de canalizare s i/sau in gunoi, constituie un element nociv, intrucat depunerea acestuia pe peretii sistemului de canalizare provoaca obturari ale conductelor In al doilea rand, scopul proiectului este prezentarea solutiilor, precum utilizarea acestuia pentru producerea biodieselului si a sapunului. Biodieselul este un combustibil ecologic alternativ, care este introdus in motorina, iar o data cu cresterea procentului acestuia in compozitie scade gradul de poluare. Biodieselul utilizat integral sub forma de combustibil produce urmatoarele rezultate:

– reduce 100% emisiile de SO2 s i CO2
– scade cu pana la 50% emisiile de CO iar de pana la 10% cele de NO2

In acest domeniu MOL Romania a mai initiat un program pentru colectarea de la populatie a uleiului alimentar uzat insa implementarea a avut loc doar in cateva orase din Romania si anume: Bucuresti, Arad, Bistrita, Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc, Odorheiul Secuiesc, Oradea, Ploiesti, Regin, Sfantu Gheorghe, Sighisoara, Suceava, Targu Mures …

Persoana contact Ofelia Zaha, administrator Naturas et Civitas
Tel: 0748 465 162 Email: [email protected], website: www.natciv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *