Campanie de informare si constientizare asupra protejarii pasarilor migratoare si a conservarii habitatelor

Campanie de informare si constientizare asupra protejarii pasarilor migratoare si a conservarii habitatelor

Agentia pentru Protectia Mediului Brasov (APM) desfasoara o campanie de informare si constientizare asupra protejarii pasarilor migratoare si a conservarii habitatelor acestora cu tema „Pasarile migratoare si oamenii impreuna peste timp”, cu ocazia Zilei Mondiale a Pasarilor Migratoare sarbatorita in fiecare an, in perioada 12-13 mai, transmite Agerpres (11 mai).

Pentru a marca acest eveniment Agentia pentru Protectia Mediului a desfasurat mai multe concursuri tematice in institutii de invatamant din municipiul si judetul Brasov, prezentand totodata materiale informative pe aceasta tema, a precizat vineri pentru AGERPRES directorul executiv al APM, Ciprian Bancila.

Pentru a proteja si conserva speciile de pasari salbatice, la nivelul judetului Brasov a fost declarat sit Natura 2000, Aria de protectie avifaunistica Complexul Piscicol Dumbravita, care se intinde pe o suprafata de 413,5 hectare, si este habitatul a peste 150 de specii de pasari salbatice care cuibaresc aici sau poposesc in migratie, dar si numeroase specii de pesti din lac si elestee.

Este singura zona umeda de importanta internationala din Transilvania si printre cele cinci din Romania, a mai precizat directorul executiv al APM Brasov.

Peste Depresiunea Barsei din care face parte situl, trece un drum de migratii important si cunoscut de cercetatorii ornitologi. Complexul piscicol Dumbravita reprezinta in acest sens un punct de maxima concentrare pentru pasarile acvatice si punct de stationare si hranire pentru o mare parte a populatiilor ce traverseaza Carpatii spre si dinspre locurile de cuibarit ale Europei.

Varietatea speciilor de pasari printre care buhaiul de balta, starcul pitic, starcul rosu, egreta mare, barza neagra, rata rosie, carstelul de camp, dovedesc valoarea deosebita a zonei atat pentru cercetatori, cat si pentru turisti fiind cunoscuta si sub numele de „Delta din Carpati” sau „Delta dintre munti a Romaniei”. Ziua Mondiala a Pasarilor Migratoare a fost sarbatorita pentru prima data in anul 2006, pentru a celebra fascinanta calatorie a acestor pasari intre locurile de cuibarit si cele de iernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *