Campanie de reimpadurire in zona Rarau

Campanie de reimpadurire in zona Rarau
Campanie de reimpadurire in zona Rarau

Peste 60 de voluntari, din mai multe localitati ale judetului au organizat, simbata, o campanie de reimpadurire in zona Rarau. Actiunea s-a desfasurat timp de 4 ore in care au fost plantati 5000 de puieti pe o suprafata totala de aproximativ 4 hectare. La final, participantii au facut si un protest anti fracking.

Campania a pornit de la o postare facuta pe o retea de socializare, pe 25 martie, de Cristina Iacob. Aceasta se referea o ampla actiune de reimpadurire care avusese loc cu putin timp in Transilvania. Cristina lansase, odata cu articolul, intrebarea “Ce ziceti, incercam si noi o impadurire?”, la care, in mod neasteptat, au raspuns prompt foarte multe persoane. Primii au fost fost Nicoleta Loghin si Asociatia Ghizilor din Bucovina, care au luat legatura cu Ocolul Silvic Pojorita, propunind asocierea in aceasta actiune. Raspunsul a fost pozitiv, mai ales ca nu a fost prima actiune de acest gen. Anul trecut, au initiat un proiect identic, in aceeasi zona. Faptul ca in numai 10 zile, la invitatie a raspuns un numar atit de mare de voluntari, intareste convingerea ca mai exista o speranta pentru refacerea padurilor de altadata, atit in zona Bucovinei, cit si in restul tarii.

„Nu cred ca e mult sa acordam 6 ore pentru natura, macar o data pe an. Hai sa transmitem mai departe ca schimbarea incepe in primul rind de la noi, pe principiul 1+1=2”, a declarat Nicoleta Loghin, voluntar din Suceava. “Daca vrei sa schimbi lumea, incepe cu tine….si este foarte adevarat. Este important pentru noi sa reconstruim si sa lasam mostenire copiilor nostri si celor ce le vor urma, macar o parte din padurile pe care le-am pierdut in ultimii 25 de ani. Am avut ca model reimpadurirea din Transilvania, organizata cu participare de voluntari din toate colturile tarii si asta demonstreaza ca se poate. De aceea ne propunem sa reluam actiunea, pe care, sugestiv, am intitulat-o “Hai la inverzit”, si in toamna acestui an. De aceasta data ne dorim o actiune mult mai ampla si suntem foarte optimisti in aceasta privinta. Exista foarte multi oameni inimosi care nu au avut inca sansa sa participe alaturi de noi”, a declarat Cristina Iacob, voluntar din Suceava.

Actiunea de voluntariat a antrenat un numar 64 de participanti. Initiatorii, Cristina Iacob si Nicoleta Loghin, au fost sprijinit de Ocolul Silvic Pojorita, care a pus la dispozitie 5000 de puieti de molid si larice, dar si uneltele necesare plantarii, Asociatia Ghizilor din Bucovina, care a oferit participantilor cite un tricou cu sloganul campaniei “Hai la inverzit”, precum si Asociatia “Natura Pro Rarau”.

Voluntarii s-au adunat din Gura Humorului, Suceava, Cornu Luncii, Cimpulung Moldovenesc, Pojorita, Falticeni, dar si din Municipiul Botosani. Printre ei s-au aflat si elevii clasei a IX a D de la Colegiul “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, impreuna cu diriginta Loredana Moldovan si prof. Letitia Ignat. Actiunea s-a desfasurat pe parcursul a 4 ore. Au fost plantati puieti pe o suprafata totala de aproximativ 4 hectare, in zona Rarau, Izvorul Giumalau.

Pentru ca pe 6 aprilie se desfasurase, la nivel national, o actiune de protest anti fracking, membrii Asociatiei Ghizilor din Bucovina, sustinuti de voluntari, au transmis, in cadrul acestei campanii, mesajul lor de lupta impotriva fracturarii hidraulice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *