Un virus inrudit cu virusul variolei s-ar putea dovedi o arma deosebit de eficienta impotriva unora dintre formele mortale de cancer mamar, au anuntat cercetatorii de la Universitatea Stanford din California.
Testele de laborator au aratat ca peste 90% din celulele din clasa cancerului mamar triplu negativ (triple negative breast cancer/ TNBC) ce au fost tratate cu un vaccin obtinut din acest virus au fost distruse intr-un interval de patru zile, informeaza dailymail.co.uk.
La soarecii suferind de aceasta boala, o tulpina a acestui virus a distrus 60% din totalul tumorilor, iar cele care au rezistat au fost drastic reduse.
Virusul Vaccinia a stat la baza vaccinului care a eradicat variola. Desi este inrudit cu virusul care produce variola, Vaccinia nu este in general daunator pentru sanatatea oamenilor.
Cancerele din clasa TBNC sunt dificil de tratat, deoarece acestor celule le lipsesc trei receptori moleculari care pot fi vizati de actualele tratamente hormonale si cu antibiotice.
Boala le afecteaza in special pe femeile tinere si este vinovata cu aparitia a 10-20 % din totalul cancerelor mamare. TBNC are tendinta de a fi o forma agresiva de cancer si recidiveaza de multe ori dupa chimioterapie.
Virusul Vaccinia vizeaza tumorile ce contin o proteina de semnalizare care stimuleaza formarea vaselor sangvine si sustine cresterea acestora.
Celulele din clasa TBNC contin concentratii ridicate din aceasta proteina, denumita „factor de crestere vasculara endoteliala” (VEGF).
Studiul a fost coordonat de medicul Sepideh Gholami de la Universitatea Stanford din California. Rezultatele sale au fost prezentate la Congresul anual al Colegiului American al Chirurgilor, organizat in orasul Chicago.
Injectarea soarecilor care prezentau tumori din clasa TNBC cu virusul Vaccinia a condus la o „distrugere extensiva” a cancerului intr-un interval de trei saptamani, au precizat medicii americani.
Pe langa faptul ca distruge celulele canceroase, virusul blocheaza in acelasi timp cresterea tumorilor de la nivelul vaselor sangvine.
Testele cu ultrasunete au evidentiat o reducere semnificativa a tumorilor din fluxul sangvin. Reteaua de vase de sange care aprovizioneaza tumorile cu nutrimente si oxigen s-a micsorat cu 50% din dimensiunea ei obisnuita la animalele tratate cu virusul Vaccinia.
Urmatorul pas va consta in implementarea unui studiu clinic, care va analiza gradul de siguranta al administrarii virusului Vaccinia unor pacienti umani.