Ecotransilvania a primit o finantare americana pentru conservarea mediului in bazinul Fizesului

Ecotransilvania a primit o finantare americana pentru conservarea mediului in bazinul Fizesului

Compania americana Disney finanteaza un proiect de conservare a mediului la Fizes Asociatia Educational-Ecologica Ecotransilvania a fost desemnata beneficiar al unei finantari nerambursabile din partea Fondului Mondial pentru Conservare Disney.

Banii sunt folositi pentru proiectul Conservarea Zonelor Umede din Transilvania – Bazinul Fizesului.

Finantarea face parte dintr-un fond de 20 de milioane de dolari pe care DWCF l-a alocat proiectelor de conservare a mediului de cand si-a inceput activitatea, in anul 1995. Proiectul Conservarea Zonelor Umede din Transilvania, implementat de Ecotransilvania in parteneriat cu Asociatia Ecochoice din Cluj-Napoca, se afla printre 80 de proiecte finantate anul acesta in intreaga lume, care isi propun sa implice oamenii in parteneriate pentru protejarea speciilor si habitatelor naturale si sa creeze o legatura intre copii si natura.

Proiectul vizeaza probleme ale degradarii si pierderii biodiversitatii in una dintre cele mai importante zone umede interioare din estul Europei. Bazinul Fizesului adaposteste peste 28% din speciile de pasari care cuibaresc in Europa (146 de specii) precum si 670 de specii de plante, reprezentand mai bine de o cincime din flora Romaniei. Multe alte specii de mamifere, reptile, amfibieni si nevertebrate sunt de asemenea prezente aici.

”Bazinul Fizesului este un loc deosebit de valoros si suntem recunoscatori Fondului Mondial pentru Conservare Disney pentru faptul ca a apreciat nu numai importanta internationala a zonei, ci si nevoia de conservare si protejare activa”, a spus Luminita Holban, managerul proiectului din partea Asociatiei Ecotransilvania.

Scopul proiectului este de a crea un plan de management pe termen lung pentru ariile protejate din Bazinului Fizesului, bazat pe studii stiintifice cu privire la cele mai vulnerabile specii si habitate, precum si pe colaborarea cu comunitatile locale in elaborarea masurilor concrete de conservare. Sprijinul financiar din partea DWCF se alatura finantarii primite din partea Fondului European pentru Dezvoltare Regionala si a Guvernului Romaniei prin POS Mediu, acoperind o parte din cheltuielile neeligibile aferente acestuia. De asemenea, proiectul beneficiaza de asistenta si din partea Fundatiei Internationale pentru Cocori, au mai precizat beneficiarii acestei finantari.

Despre DWCF

Fondul Mondial pentru Conservare Disney este dedicat salvarii speciilor si habitatelor naturale si stabilirii unei legaturi puternice intre copii si natura in vederea dezvoltarii spiritului de conservare al acestora. Pana acum DWCF a alocat peste 20 de milione de dolari pentru programe de consevare in 112 tari.

Proiectele selectate trebuie sa vizeze probleme urgente de conservare, sa aiba o baza stiintifica solida si sa integreze activitati de implicare si educatie a comunitatilor.

Despre Ecotransilvania

Infiintata in anul 2003, asociatia Ecotransilvania este preocupata de cercetarea si conservarea diversitatii biologice si culturale, precum si de sprijinirea comunitatilor locale in intelegerea, aprecierea si valorificarea durabila a resurselor naturii.

Activitatea asociatiei este dedicata in special ocrotirii pasarilor si zonelor umede, cresterii nivelului de constientizare a problemelor de mediu in randul oamenilor, precum si studiului
impactului antropic asupra biodiversitatii si, in special, al relatiei dintre modurile de utilizare a terenurilor si diversitatea organismelor vegetale si animale. Din luna martie 2011, asociatiile Ecotransilvania si Ecochoice au in custodie cele peste 4600 de hectare ale ariilor protejate din Bazinul Fizesului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *