Cauza reumatismului si a artritei, ca si aceea a majoritatii bolilor de rinichi si de piele, consta in hiperaciditatea sangelui.
Sangele nostru este compus din 20% acizi si 80% baze (substante alcaline). Daca consumam deci astfel de mancaruri care sa provoace aciditate sangelui, organele excretoare, mai ales rinichii, sunt atat de impovaratoare, incat nu mai pot face fata misiunii lor. O hiperaciditate constanta a sangelui duce la astfel de boli.
Partea principala a surplusului de acizi consta din acid uric; la care se adauga sarea, care este straina corpului si alte toxine.
Multe din aceste substante se fixeaza in mod „ilegal” pretutindeni in corp si astupa, infunda cu mucozitati, calcifiaza, acopera cu grasime si impovareaza organele. In plus, anumiti acizi formeaza mici cristale in muschi si in incheieturi. Asa ca nu este de mirare ca acestea dor (reumatism), ca arterele se sclerozeaza sau ca se poate dezvolta un cancer. Si durerile de cap, racelile si oboselile sunt oaspeti frecventi.
Una din urmarile cele mai grave ale hiperaciditatii este lipsa de calciu, deoarece acesta trebuie folosit pentru neutralizarea surplusului de acizi si este sustras astfel din oase si dinti. Asa au loc cu usurinta fracturi, boli ale coloanei, ale incheieturii coapselor, boli de nervi si de masele, sciatica si multe suferinte, care au fost enumerate mai sus.
Stim ca hrana noastra trece, cu ajutorul oxigenului, printr-un fel de ardere in cadrul metabolismului din celulele corpului. Din acest proces chimic rezulta acizi si baze care trebuie sa corespunda conform procentajului sangelui (20% / 80%), ca sa nu se dezechilibreze fondul de acizi-baze.
Dintre toate alimentele, laptele – nefiert – este singurul al carui raport acizi-baze corespunde, dupa metabolism, intocmai cu raportul din sange.
Unele alimente dau numai acizi, altele numai baze, sau un amestec din amandoua.
100% ACIZI
Carnea
Grasimea animala
Grasimea vegetala durificata
Uleiul rafinat
Fructele acre in general
Painea alba
Cozonacul
Zaharul rafinat
Sarea fina – de bucatarie
Toate dulciurile preparate cu zahar si faina alba
Ciocolata [contraindicate in ulcer, gastrite]
100% ALCALINE (BAZE)
Toate soiurile de zarzavat
Toate verdeturile
Taratele de grau
Germenii de grau
Destul de neutre (20/80) sunt socotite bananele, pepenii, rosiile, merele coapte. Cerealele dezvolta 60% baze. Prin fierbere, scad simtitor valorile bazice.
Nu trebuie sa fim sclavii tabelelor. Hipocrat nu cunostea nicio tabela de calorii, chiar daca ar fi fost diabetic. Daca ni se ofera mancaruri din prima grupa (acide), putem consuma, dar moderat, pentru ca organele noastre sa poata iesi repede la socoteala cu surplusul de acid. Bolnavii care ar vrea sa se insanatoseasca, ar face bine sa nu se atinga de acestea.
[…]Apa de zarzavat si apa de tarate sunt foarte recomandate, fiind baze. Pe cine il intereseaza cu adevarat insanatosirea, acela va renunta la tot ce este fiert.
Din pacate se constata ca aproape toti oamenii sunt bolnavi de hiperaciditate. Deoarece procentajul de acid din sange nu are voie sa se schimbe, surplusul de acid care nu poate fi eliminat este depozitat in corp. Astfel, se evalueaza ca 95% din populatie sufera de acest rau fundamental al tuturor bolilor – hiperaciditatea – lipsa de substante minerale. Cea mai buna dovada pentru aceasta sunt cei 89% bolnavi de dinti, pentru ca hiperaciditatea inseamna lipsa de baze si mai ales de calciu.
Exista intr-adevar o posibilitate de a fi feriti de carii dentare, daca alimentatia este corecta, adica 80% bazica. Ce este valabil pentru cariile dentare, este valabil pentru toate bolile.
Majoritatii oamenilor li se pare imposibil sa-si schimbe in acest fel alimentatia, pentru ca este vorba numai de cruditati. Se pare ca mai curand accepta durerile de dinti, injectiile, suferintele. Cel mult, cand bolnavii se apropie de moarte, sau cand durerile devin insuportabile, cand niciun medic si niciun medicament nu mai poate ajuta, devine binevoitor sa ia aminte la acest regim alimentar. Multora li se poate veni inca de ajutor. Pentru mine ar fi prea primejdioasa o astfel de viata.
Acidul sustrage corpului calciul si alte minerale bazice.