Capacitatea animalelor de a presimti cutremurele

Furnicile ar putea salva lumea de înc?lzirea global?
Capacitatea animalelor de a presimti cutremurele
Capacitatea animalelor de a presimti cutremurele

Cele mai noi cercetari in domeniu arata ca furnicile rosii de padure ar putea juca rolul de ‘”seismografe vii”, deoarece isi modifica semnificativ comportamentul la apropierea unui cutremur de pamant.
Cercetarile au fost realizate la Universitatea Duisburg-Essen din Germania si prezentate la intrunirea Uniunii Europene de Geostiinte care a avut loc recent la Viena.

Faliile active sunt locuri vulnerabile, linii de-a lungul carora scoarta terestra se rupe in cazul unor cutremure. In mod surprinzator, furnicile rosii de padure isi fac adesea cuiburile de-a lungul acestor falii.

Cercetatoarea Gabriele Berberich a identificat peste 15.000 de musuroaie defurnici rosii de padure aliniate de-a lungul faliilor existente in Germania. Timp de 3 ani, Gabriele Berberich si colegii ei au urmarit furnicile cu ajutorul unor camere care le monitorizau permanent, folosind un software special pentru a cataloga schimbarile de comportamant.

In cursul acestei perioade (2009 – 2012), s-au produs 10 cutremure cu magnitudini cuprinse intre 2 si 3,2 grade si multe alte miscari seismice mai slabe.

Cercetatorii au constatat ca furnicile isi modificau comportamentul doar in cazul unor cutremure cu magnitudine de peste 2 grade – magnitudinea minima la care cutremurul poate fi resimtit de oameni.

In mod normal, furnicile sunt active in cursul zilei si se retrag in furnicar in cursul noptii. Insa inaintea unui cutremur, s-a observat ca furnicile erau treze noaptea si circulau afara din musuroi, devenind vulnerabile in fata pradatorilor. Isi reluau comportamentul normal abia la o zi dupa cutremur, au constatat specialistii.

Dar cum presimt furnicile cutremurele? Gabriele Berberich banuieste sca insectele detecteaza schimbarile in emisiile de gaze sau modificarile locale ale campului magnetic terestru.

“Furnicile rosii de padure prezintam chemoreceptori ce detecteza gradientele de dioxid de carbon si magnetoreceptori cu ajutorul carora simt campul electromagnetic, a spus cercetatoarea. Nu stim sigur de ce sau cum reactioneaza la stimulii posibili, dar intentionam sa ne deplasam intr-o regiune mai activa din punct de vedere seismic si sa vedem daca furnicile reactioneaza la cutremure mai puternice.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *