Consumul fara precent din tarile dezvoltate si rata mare de fertilitate din tarile subdezvoltate ameninta mediul inconjurator si bunastarea oamenilor mai mult decat oricand, arata un raport al Royal Society.
Concluziile acestui document se axeaza pe doua chestiuni: nesustenabilitatea cresterii populatiei si nevoia ca resursele natural fie mai bine redistribuite.
Raportul pune accent pe trei recomandari pe care le considera cruciale pentru atenuarea problemelor:
1. Comunitatea internationala trebuie sa reduca numarul celor peste 1,3 miliarde de oameni care traiesc cu mai putin de 1,25 dolari pe zi – limita saraciei absolute si sa diminueze inegalitatea care persista in lume astazi.
2. Economiile dezvoltate si emergente trebuie sa reduca nivelurile de consum prin imbunatatiri dramatice in ceea ce priveste eficienta utilizarii resurselor, tehnologiei si infrastructurii si sa protejeze mediul inconjurator de efectele activitatilor economice.
3. Natiunile dezvoltate trebuie sa lucreze urgent la un program de imbunatatire a sanatatii reproductive si a planificarii familiale care sa asigure acces tuturor. Costurile acestuia ar ajunge la 6 miliarde de dolari pe an.
Proiectiile Organizatiei Natiunilor Unite indica faptul ca populatia va ajunge pana in 2025 intre 8 si 11 miliarde, iar cea mai mare crestere va fi din tarile putin dezvoltate.
De exemplu, se estimeaza ca populatia din Congo se va dubla pana in 2020 – de la 60 de milioane in prezent pana la 120 de milioane.