Aproape 130 de parcuri eoliene in valoare de 10 miliarde de euro vor sa porneasca elicele in Dobrogea

Aproape 130 de parcuri eoliene in valoare de 10 miliarde de euro vor sa porneasca elicele in Dobrogea

Aproape 130 de parcuri eoliene in valoare de 10 miliarde de euro vor sa porneasca elicele in aceasta regiune care are cea mai buna briza din tara. Printre ele ar putea rasari inca doua reactoare nucleare. Exxonmobil, cea mai mare corporatie petroliera din lume, si rusii de la lukoil rascolesc adancurile sarate ale marii in cautarea de aur negru. Gazele de sist sunt tot aici. Tehnologie de ultima ora si bugete care depasesc toata valoarea pietei de energie la un loc se bat pentru a avea un loc in regiunea ce ar putea deveni noul pol energetic al Romaniei.

Miliardele de euro anuntate pentru proiecte in aceasta zona par a risipi orice semn de intrebare. Dobrogea se contureaza acum ca un laborator energetic high-tech, comparativ cu traditionala Oltenia, cu minele ei de carbuni si termocentralele uriase, dar vechi de zeci de ani – care anul trecut au luminat totusi aproape jumatate de tara. Prin comparatie cu orice alte zone cu potential energetic, in ultima perioada Dobrogea a devenit un veritabil catwalk pe care defileaza acum cele mai noi forme de producere a energiei, unde se bat recorduri privind adancimile la care se cauta hidrocarburile si unde se lanseaza noi tipuri de resurse, asa cum este categoria gazelor neconventionale. Drumul de la vis la realitate este insa presarat cu capcane, unele aproape imposibil de trecut pentru cel mai nou pretendent la titlul de pol energetic al Romaniei, Dobrogea.
„Din Portugalia pana in Urali, tarile despre care toata lumea vorbeste cand vine vorba de investitii in regenerabile sunt Romania si Turcia”; „Romania se claseaza cu usurinta in topul primelor cinci tari ca atractivitate pentru investitorii in energie verde”; „Poti sa intrebi pe oricine in Europa unde este Bucurestiul, unde este Brasovul si este posibil sa nu obtii raspunsul corect, dar toata lumea stie unde este Dobrogea.”

Declaratiile de mai sus apartin unui bancher, unui producator de echipamente pentru industria energetica si unui fost sef de companie energetica de stat si vorbesc despre acelasi lucru: potentialul semnificativ pe care Dobrogea il are pe piata producerii de energie electrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *