Fileul de curcan Ifantis este un produs ce, pe langa carnea de pasare, contine si o cantitate mare de aditivi alimentari, sare si apa. Am putea spune ca aproape o treime din file este reprezentata de substante care il ajuta sa stea mai mult pe raftul magazinelor sau sa arate cat mai apetisant.
Consumatorul ar putea alege fileul de curcan pentru ca acest tip de carne este recunoscut ca neavand colesterol. Numai ca, daca i se adauga atatia aditivi alimentari, valoarea biologica este scazuta. Polifosfatii impiedica fixarea calciului in oase, iar caragenanul poate provoca chiar si cancer de stomac, daca este consumat in cantitati mari.
La fel de periculos este si glutamatul de sodiu, care duce la aparitia durerilor de cap, a ametelilor, a palpitatiilor. Despre efectele cancerigene ale nitritului de sodiu s-au scris multe, astfel incat nu este recomandat, mai ales in alimentatia copiilor si a femeilor insarcinate si care alapteaza.
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca produsul analizat contine o cantitate mare de sodiu, din sase aditivi alimentari si sare. De aceea, bolnavii renali si cei cu afectiuni cardiovasculare trebuie sa consume produsul cu mare precautie. De asemenea, nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii hepatice, celor cu guta, cu hipertensiune, cu cancer, celor cu osteoporoza, cu boli dermatologice, cu maladii neurodegenerative.
Eticheta
Ifantis. File de curcan. File de curcan 72,5%, apa, amidon de cartofi, proteina animala (ou, porc), soia, agent de intarire L sodium E325, L lactat E270, sare, condimente si extracte de condimente, zaharuri, stabilizatori: polifosfat de Na E452, caragenan E407, acidifiant: ascorbat de Na E301, substanta tampon: citrate de Na E331, potentiator de aroma glutamat de Na E621, conservant: nitrit de Na E250.
Sursa: Jurnalul National