Cartierul Nufarul I din Oradea ar putea fi incalzit cu apa din izvoarele geotermale de sub oras

Cartierul Nufarul I din Oradea ar putea fi incalzit cu apa din izvoarele geotermale de sub oras
Cartierul Nufarul I din Oradea ar putea fi incalzit cu apa din izvoarele geotermale de sub oras

Unul dintre cele mai mari cartiere din Oradea, Nufarul I, va fi incalzit cu apa termala, in cadrul unui proiect finantat cu fonduri europene. Autoritatile locale vor sa puna in valoare resursele geotermale de sub oras intr-un demers in valoare de 14,4 milioane de euro.

Proiectul presupune desfiintarea punctelor termice si inlocuirea lor cu module care vor fi instalate in scara blocurilor din cartier. Pentru montarea acestor instalatii care vor pompa apa calda in apartamente, primaria are nevoie insa de acordul asociatiilor de proprietari, care trebuie sa ii cedeze cu titlu gratuit un spatiu de doi metri patrati la intrarea in blocuri. Potrivit publicatiei locale Bihoreanul, munca de lamurire si convingere este una dintre cele mai anevoioase etape din intregul proiect.

Numai cand si daca aceste acorduri vor fi obtinute, primaria poate incepe procedura de achizitie a instalatiilor de apa termala si inlocuirea mai multor kilometri de conducte.

Chiar daca vor scadea costurile de incalzire, pretul platit de cei aproximativ 13.000 de oradeni care vor beneficia de apa termala va fi la fel ca in restul orasului. In schimb, va scadea pretul gigacaloriei in intregul oras.

Copiata dupa sistemele de termoficare din tarile nordice, solutia incalzirii cartierului Nufarul I pe apa geotermala prevede valorificarea celor doua puncte de extractie din zona si reinjectia apei in subsol, pentru a nu secatui zacamintele, se arata in Bihoreanul.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente