Casa “profitabila”: produce dublul cantitatii de energie pe care o consuma

Casa “profitabila”: produce dublul cantitatii de energie pe care o consuma

In ajunul deschiderii Decatlonului Solar European, o echipa de la Universitatea de Tehnologie si Economie din Budapesta si-a prezentat casa prefabricata, inovatoare, alimentata de Soare, care produce dublul cantitatii de energie pe care o consuma, relateaza Gizmag.com.

Decathlon este o competitie internationala intre universitati care promoveaza cercetarea in dezvoltarea unor cladiri rezidentiale eficiente din punct de vedere energetic si cu o structura usoara, care folosesc doar energie solara.

Anul acesta prestigioasa competitie si-a deschis portile pe 13 septembrie, in Madrid, Spania, prezentand o serie de proiecte de la universitati din intreaga Europa, inclusiv Germania, Danemarca, Spania, Franta, Ungaria, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Marea Britanie si Romania, plus inca patru din China, Japonia, Brazilia si Egipt.

Echipa maghiara Odooproject a creat un design al unei case moderne care prezinta o zona centrala deschisa, completata de o bucatarie de vara. Aceasta zona centrala creaza o terasa privata care permite ocupantilor sai sa petreaca majoritatea timpului in aer liber, profitand in acelasi timp si de energia solara. Inspirandu-se din arhitectura traditionala maghiara, casa prezinta un invelis extern mai intunecat, care formeaza o cladire inchisa care este potrivita pentru conditiile sale climatice.

Peretele proeminent din partea de sud prezinta o suprafata mare care este in intregime acoperita de panouri fotovoltaice. In timpul lunilor de vara, atunci cand soarele este sus, energia solara este produsa de panourile de pe acoperis, in timp ce in lunile mai racoroase, atunci cand soarele este mai jos, energia este produsa de peretele sudic.

“Datorita acestui sistem, casa genereaza de doua ori mai multa energie in conditiile din Ungaria si de trei ori mai mult in Madrid fata de cantitatea consumata”, spune echipa Odooproject.

Prin incorporarea unui sistem de racire al apei integrat in tavan, casa poate mentine temperaturi racoroase in interior pe timpul verii. Acest sistem raceste intreaga zona de locuit prin intermediul tavanului si este capabila sa directioneze caldura suplimentara in afara camerei. Totusi, pentru incalzire in timpul iernii, casa se bazeaza in intregime pe energia electrica furnizata de o retea.

Echipa maghiara spera ca proiectul lor sa reprezinte un model prefabricat viabil si inovator care poate fi vandut cu succes pe piata interna.
“Scopul nostru este acela de a patrunde pe piata maghiara dupa participarea noastra la acest concurs cu ajutorul sustinatorilor si sponsorilor”, spun membrii echipei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *