Casele provizorii oferite sinistratilor uraganului Katrina sunt cancerigene

Casele mobile puse la dispozitia sinistratilor uraganului Katrina, care a afectat in 2005 Statele Unite ale Americii, contin cantitati prea mari de substante cancerigene si cele 39.000 de familii care traiesc in ele trebuie mutate cat mai repede, sustine Associated Press.

Acest anunt al Centrului de control al bolilor (CDC) vine la cateva luni dupa ce autoritatile federale au spus de mai multe ori ca aceste case ar fi sigure, in ciuda numeroaselor persoane care s-au plans de diverse probleme de sanatate.
„In fiecare zi aflam de cate un nou esec al administratiei Bush in ceea ce priveste felul in care a actionat in fata uraganului Katrina”, a spus candidatul democrat Barack Obama.

In opinia politicanului, in loc sfsda aloce resursele necesare pentru a salva vieti si a construi case, administratia a ales in md sistematic scalea mai simpla si sa ascunda adevarul. Agentia americana pentru gestionarea crizelor, FEMA, a cumparat in jur de 145.000 de case mobile pentru a le folosi ca adaposturi temporare pentru sinistratii uraganului Katrina, uragan care a afectat o parte din Luisiana si Mississippi, la sfarsitul lui august 2005. Informatii potrivit carora in casele mobile exista niveluri ridicate de formaldehida, un produs cancerigen care, circula din martie 2006, insa reprezentantii FEMA nu au lansat analize, decat dupa deschiderea unei anchete din partea Congres-ului in vera lui 2007.

Aceste analize, incepute in decembrie, au indicat ca o rata medie de formaldehida de cinci ori mai mare decat cea normala, au anuntat cei de la CDC. In aceste conditii, creste riscul de a face cancer in cazul oricarui individ care este expus la aceasta substanta pentru o perioada mare de timp. Casele mobile sunt deseori locuri stramte si supraincalzite, ceea ce creste toxicitatea substantei.

„Noi recomandam ca toti oamenii aflati in aceasta situatie sa fie urgent mutati in locuinte permanente”, a indicat directoarea CDC, Julie Gerberding, citata si de Mediafax. Ea a promis ca CDC va elabora o fisa cu persoanele care au trait in aceste medii periculoase penru a le urmari starea de sanatate pe o perioada mai mare de timp. Responsabila a insistat si asupra faptului ca ocupantii acestor camine provizorii nu fumeaza inauntru. „Tabacul nu contine doar formaldehida, ci intensifica iritarea cailor respiratorii si fac oamenii mai vulnerabili la efectele formaldehidei”, a remarcat ea. in luna ianuarie, FEMA a propus ca orice persoana care a sufera de vreo problema cauzata de formaldehida sa se mute imediat intr-un hotel sau motel.

„Dupa aceste concluzii preliminare, FEMA va continua sa ia masuri ferme pentru siguranta si bunastarea persoanelor care locuiesc in aceste case mobile, incercand sa le gaseasca un loc de schimb”, a zis seful agentiei, David Paulison. (A.B.)

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente