Casuta din povesti este o lucrare realizata integral din pasta de hartie, obtinuta prin prepararea fibrelor de celuloza dupa retete traditionale.
Muzeul Taranului Roman si Atelierul de Carte, in parteneriat cu asociatia MaiMultVerde au construit prima casa din hartie in perioada 21 aprilie – 23 septembrie. Casuta din povesti va sta, timp de doua saptamani, in fata Muzeului Taranului Roman (Sos. Kiseleff nr. 3). Ulterior, va fi expusa si in alte locatii specifice. Proiectul, sprijinit de Ambasada Frantei in Romania, a implicat si responsabilizat comunitatea prin colectarea deseurilor de hartie si refolosirea lor, cu ajutorul voluntarilor.
La evenimentul de inaugurare au participat Dr. Virgil Stefan Nitulescu, Director general interimar – Muzeul Taranului Roman, Jean-Baptiste Cuzin, Atasat de cooperare tehnica, Adjunct al Consilierului de cooperare si actiune culturala – Ambasada Frantei in Romania, muzeografi, cercetatori, scriitori, precum si o parte dintre voluntarii care s-au inscris in proiect. Acestia au turnat, in prezenta invitatilor, o barna din hartie. Actiunea lor a fost urmata de lansarea expozitiei fotografice „Fundatia”. Fotografiile, imprimate pe hartie manuala, surprind voluntarii in diferite ipostaze de lucru. Fundatia este baza necesara oricarei constructii. Fundatia casei din hartie, desi invizibila, este la fel de solida ca aceea traditionala. Ea este alcatuita in intregime pe umerii si de mainile voluntarilor.
Casuta din povesti este o lucrare realizata integral din pasta de hartie, obtinuta prin prepararea fibrelor de celuloza dupa retete traditionale. Turnarea pastei in volume puternic presate si modalitatea de imbinare a pieselor finite au contribuit la cresterea rezistentei. Acesta tehnica de presare intensiva permite construirea de locuinte. Astfel, hartia reciclata manual poate deveni unul dintre cele mai accesibile materiale pentru realizarea unei case.
Casa este alcatuita din:
-6 randuri de barne, un rand cuprinde cate 5 barne, in total, 30 de barne;
-un rand de 5 grinzi suprapuse peste barne;
-6 perechi de capriori, fixate de grinzi;
-14 scanduri prinse de capriori;
-24 de placi-tigle, asezate pe scanduri; maresc rezistenta ansamblului acoperisului;
-cadrul usii, format din 4 barne, genereaza structura de rezistenta a fatadei.
Barnele sunt prinse intre ele prin metoda traditionala de imbinare, utilizata la constructia caselor de lemn. Pentru unirea lor au fost folosite 3 kilograme de adeziv de cotor si peste 300 de cuie de lemn, manufacturate din ramuri cazute sau taiate la curatarea copacilor. Piesele au fost decupate cu fierastraul si gaurite cu bormasina astfel incat sa se obtina o imbinare cat mai corecta.
Acoperisul este tratat cu un strat de rasina bruta. Celelalte suprafete exterioare sunt protejate de umezeala prin aplicarea unei dilutii de rasina. Rasina a fost culeasa din zona muntelui Vulcan, de pe brazi si molizi, iar pentru folosire, a fost topita sau fiarta in apa.
Podiumul, pe care este amplasata casa, este facut din scanduri si barne, sortate din deseuri de lemn, postate pe doua doage groase. In acest fel, constructia poate fi amplasata pe suprafete neregulate si are un punct de rezistenta minima controlata, prin atributul de miscare permisiva a intregului ansamblu.
Constructia este partial tencuita pe interior, cu pasta de hartie incleiata, de culoare galbena, cu inserturi de sapte seminte de flori si iarba. Rosturile exterioare sunt chituite cu pasta de hartie. Podeaua este nivelata cu un strat de hartie alba, cu inserturi de seminte de flori, ce pot sa germineze in functie de temperaturi.
Toate piesele au in compozitie o tesatura de sfori si fibre de canepa, care le mareste rezistenta mecanica. O parte dintre ele contin inserturi de matase rosie, petale de tei si fire de iarba.
Casa din hartie are o greutate totala de aproximativ 500 de kilograme. Timpul de lucru a fost de 5 luni, echipa Atelierului de Carte fiind completata de 53 de voluntari. Cinci dintre ei au venit constant in programul de voluntariat al proiectului. Diverse companii si peste 100 de persoane au donat 5 tone de deseuri de hartie, din care au fost reciclate aproximativ 900 de kilograme. Restul cantitatii va fi folosit in proiectele care vor continua acest experiment: Casa Cartilor si constructia unei case de dimensiuni reale, cu structura de rezistenta complexa.