Cat de daunator este tutunul

«Ziua Mondial? f?r? Tutun», s?rb?torit? pe 31 mai la Braila
Tutun

Consumul de tigari a inceput ca un obicei perfect normal, chiar recomandat de catre medici in reclamele companiilor producatoare de tutun. Apoi comertul cu tigari a luat amploare, iar numarul fumatorilor a crescut spectaculos la nivel mondial. Multi oameni au transformat fumatul in obisnuinta, fara sa stie ca tigarile care le ofera cateva momente de placere sunt, de fapt, o adevarata arma de ucidere in masa. La fiecare sase secunde, undeva in lume o persoana moare din cauza consumului de tigari.

 Fumatul, cea mai importanta cauza de deces care poate fi prevenita

In fiecare an, pe 31 mai, se sarbatoreste Ziua Mondiala Antifumat, la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Aceasta a hotarat in 1987 ca trebuie sa existe anual o zi in care la nivelul tuturor statelor lumii sa fie atrasa atentia asupra pericolelor la care se expun fumatorii si asupra importantei punerii bazelor unor politici care sa duca la reducerea consumului de tigari. OMS priveste consumul de tigari ca pe o epidemie, caci provoaca anual moartea a 5,4 milioane de oameni si este cea mai importanta cauza de deces ce poate fi prevenita.

Ziua Mondiala Antitutun are de fiecare data o anumita tema in jurul careia se desfasoara si campania antifumat a Organizatiei Mondiale a Sanatatii in anul respectiv. Multe dintre temele alese pana acum au abordat problema adevarului despre tutun, asa cum este el vazut de oameni prin prisma campaniilor de promovare a companiilor producatoare de tutun.

Tema aleasa pentru anul acesta este influenta industriei de tutun asupra politicilor din domeniu, iar deviza selectata de OMS este „Opriti interventia industriei de tutun”.

Jumatate dintre fumatori sunt ucisi de acest viciu

OMS a realizat o statistica ce reflecta impactul pe care il are fumatul asupra oamenilor si pericolul pe care il reprezinta pentru sanatate.

1. Exista mai mult de un miliard de fumatori in lume
2. La nivel global, productia de tutun este in crestere, dar a scazut in tarile dezvoltate
3. Jumatate din copiii de pe planeta respira aer poluat de fumul de tigara
4. Peste 80% dintre fumatori traiesc in tari cu venituri mici si medii
5. Tigarile ii ucid pe jumatate dintre cei care le consuma
6. Fumatul constituie factor de risc pentru sase din cele opt cauze principale de deces la nivel mondial
7. 5,4 milioane de oameni mor anual din cauza consumului de tigari
8. In 2030, fumatul va produce opt milioane de decese

Patru milioane de romani fumeaza zilnic, iar 6,5 milioane sunt expusi la fumul de tigara

Anul acesta, Ministerul Sanatatii a lansat primul studiu Global Adult Tobacco Survey (GATS) prin care au fost urmarite tendintele consumului de tutun din Romania.

S-a constatat ca in tara noastra exista aproximativ cinci milioane de fumatori, dintre care patru milioane fumeaza zilnic. De asemenea, mai mult de o treime dintre adulti fumeaza pasiv la serviciu, 86,6% in restaurante si 94,4% in baruri si cluburi.

Reglementarile legislative restrictive sunt sustinute de 725 dintre adulti. Acestia s-au declarat in favoarea interzicerii totale a fumatului in restaurante, in timp ce 57% si-ar dori ca oamenii sa nu mai aiba voie sa consume tigari nici in baruri si cluburi.

Ministerul Sanatatii intentioneaza sa reglementeze interzicerea fumatului in spatiile publice, in concordanta cu reomandarile Uniunii Europene. Acest fapt s-ar putea realiza prin adoptarea proiectului de lege care exista in parlament de aproape un an.

Legislatia in domeniul consumului de tutun s-a inasprit in multe state

In Bulgaria, autoritatile au luat decizia de a interzice fumatul in spatiile publice incepand cu 1 iunie. Hotararea este valabila fara exceptie pentru toate barurile si restaurantele, indiferent de marimea acestora.

Si in Ungaria a fost luata o masura prin care fumatul este interzis atat in spatiile publice, cat si in mijloacele de transport in comun si in statiile acestora. In cazul in care legea este incalcata, se aplica o amenda de 113 euro.

Una dintre cele mai dure legi imoptriva consumului de tigari se afla in vigoare in Australia. Aici, toate pachetele de tigari, indiferent de marca arata la fel, nu contin niciun element care sa poata fi interpretat ca modalitate de publicitate, iar numele firmelor producatoare apar scrise cu aceleasi caractere si dimensiuni.

Cat de daunator este tutunul

Fumul de tigara contine peste 4.000 de substante chimice, dintre care 43 sunt cancerigene si 300 toxice (nicotina, arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon, formaldehina, etc).

Sunt prezente si substante chimice cancerigene radioactive, cum este poloniul (po210). Acesta este concentrat in planta prin porii frunzelor de tutun.

Iradierea cu po210 nu se margineste la fumator, peste 75% din radioactivitate gasindu-se in fumul din apropiere. Iradierea cu po210 cauzeaza leucemie, copiii fiind mult mai vulnerabili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *