Cat de eco e un brad artificial?

Cat de eco e un brad artificial?

Un studiu independent arata ca e mai ecologic sa tai un brad decat sa cumperi unul de plastic

Daca planuiati sa cumparati un pom artificial de Craciun, crezand ca faceti un bine planetei, veti fi surprinsi sa aflati ca acestia nu sunt chiar atat de ecologici pe cat sperati.

Iar daca l-ati cumparat deja, va trebui sa-l folositi cel putin 20 de ani, pentru ca efortul dumneavoastra de a salva planeta sa conteze. Pacat ca dupa zece ani, in unele cazuri mai devreme, incepe sa arate ca o matura de vrajitoare…
Un studiu independent realizat de o companie de mediu americana arata ca e mai ecologic sa tai un brad decat sa cumperi unul de plastic „made in China”, cel putin in ce priveste emisiile de carbon, care sunt de trei ori mai mari in cazul pomilor artificiali.

Per total, studiul demonstreaza ca impactul pe care il are taierea unui brad asupra mediului este, in general, destul de mic – mai ales daca acesta provine de la o ferma care il creste special pentru Craciun – si semnificativ mai mic decat cel pe care il are un pom artificial.

In plus, plasticul din care sunt facuti falsii brazi contine clorura de polivinil care este toxica, atat pentru fabricanti (imaginati-va o fabricuta in care sute de muncitori chinezi inghesuiti la banda de productie se ostoiesc sa asambleze bradutul cancerigen), cat si pentru utilizatorii finali, adica dumneavoastra.

Pe langa gradul de toxicitate, mai exista un motiv pentru care nu ar trebui sa cumparati un pom artificial: in Romania, aproape niciun centru de reciclare nu ii accepta, deci tot la depozitele pentru deseuri ajung.

Varianta ecologica este sa cumparati un brad de Craciun de la o ferma locala, care urmeaza un ciclu de reinnoire anuala, adica planteaza primavara si recolteaza iarna, avand astfel tot timpul pomi noi. Ideal ar fi sa identificati o ferma cat mai aproape de locuinta dumneavoastra, pentru a nu trebui sa-l transportati pe distante lungi, reducand astfel si mai mult emisiile de carbon. Aceste doua actiuni transforma o atitudine „eco” intr-una „mai eco”.

De departe, cea mai ecologica solutie este sa cumparati un pom in ghiveci, iar, dupa ce se termina Craciunul, sa-l plantati intr-o gradina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *