Fumatul provoaca in mod direct 20% dintre cazurile de cancer

Fumatul provoaca in mod direct 20% dintre cazurile de cancer
Fumatul provoaca in mod direct 20% dintre cazurile de cancer

Fumatul nu provoaca doar cancer de plamani si laringe, ci si in mod direct, 20% dintre cazurile de cancer care apar in fiecare an – dintre care aproximativ 40.000 in Spania – dupa cum indica o cercetare a Institutului catalan de oncologie, consemnata joi de EFE, potrivit Agerpres.

Studiul constata, pe baza unei cercetari efectuate pe un esantion de peste 440.000 de persoane, pe durata unei perioade medii de 11 ani, ca fumatul provoaca 80% dintre tumorile de la plamani si laringe, si intre 20% si 50% dintre celelalte tumori respiratorii, digestive sau ale tractului urinar. Din esantionul mentionat, peste 14.000 de persoane au dezvoltat, in perioada mentionata, o tumoare legata de fumat.

Provocate direct de fumat sunt 25% dintre formele de cancer la ficat, 14% dintre cele de la ovare si 8% dintre cele de rinichi, mai arata studiul – ale carui concluzii au fost prezentate joi de Institutul mentionat, cu ocazia Zilei mondiale impotriva tutunului, care este marcata vineri, 31 mai.

In Spania apar in fiecare an aproximativ 200.000 de noi cazuri de cancer, iar cercetatorii estimeaza ca aproximativ 40.000 dintre acestea sunt provocate direct de tutun si fumat. In opt tari europene – Italia, Spania, Marea Britanie, Olanda, Grecia, Germania, Suedia si Danemarca – fumatul este responsabil pentru aparitia a aproximativ 270.000 de noi cazuri de cancer, mai arata concluziile studiului.

Acesta face parte dintr-un proiect european de cercetare asupra cancerului si nutritiei, efectuat asupra persoanelor provenite din 10 tari europene, recrutate in anii 90, si urmarite de-a lungul timpului – cu observatii asupra stilului de viata, obiceiurilor alimentare, exercitiilor fizice sau consumului de tutun.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,355FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente