CE adopta decizia privind restrictionarea, de la 1 decembrie, a utilizarii unui numar de 3 pesticide nocive pentru albine

CE adopta decizia privind restrictionarea, de la 1 decembrie, a utilizarii unui numar de 3 pesticide nocive pentru albine
CE adopta decizia privind restrictionarea, de la 1 decembrie, a utilizarii unui numar de 3 pesticide nocive pentru albine

Comisia Europeana (CE) a adoptat vineri o restrictie privind utilizarea a trei pesticide din familia neonicotinoidelor identificate drept nocive pentru populatia de albine, care va intra in vigoare de la 1 decembrie si va fi revizuita in termen de cel mult de doi ani.

Restrictia vizeaza pesticidele utilizate la tratarea plantelor si a cerealelor care atrag albinele si polenizatorii, informeaza executivul comunitar intr-un comunicat.

‘Luna trecuta am promis ca, in functie de numarul de riscuri mentionate in avizul stiintific al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, voi face tot posibilul pentru a garanta protectia populatiei de albine din Europa. Actul adoptat astazi concretizeaza aceasta promisiune si marcheaza o noua etapa importanta in directia asigurarii unui viitor mai sanatos al albinelor noastre, care au doua roluri majore: acela de a produce miere, dar si cel de a asigura, in primul rand, polenizarea. Aproximativ 80 % din polenizare are loc multumita activitatii albinelor, iar acest proces e natural si gratuit’, a declarat comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorilor, Tonio Borg.

Statele membre trebuie sa retraga sau sa modifice autorizatiile existente pentru a se conforma restrictiilor UE pana la 30 septembrie 2013. Ele pot permite utilizarea stocurilor existente pana la 30 noiembrie cel tarziu. Autoritatile nationale au responsabilitatea de a asigura aplicarea corecta a restrictiilor, subliniaza CE.

Imediat ce vor fi disponibile informatii noi, dar in maximum doi ani, CE va revizui aceasta restrictie pentru a tine seama de noutatile din domeniul stiintific si tehnic.

Ca urmare a faptului ca statele membre nu au ajuns la un acord cu majoritate calificata in cadrul reuniunii comitetului de apel din 29 aprilie, CE a anuntat ca isi va continua demersurile in privinta introducerii restrictiei dupa cum erau prevazute.

Restrictia se aplica in cazul utilizarii a trei neonicotinoide – clotianidin, imidacloprid si tiametoxam – folosite pentru tratarea semintelor, aplicarea pe sol sub forma de granule si tratamentul foliar al plantelor si cerealelor, cu exceptia celor de iarna, care atrag albinele. Celelalte utilizari autorizate raman accesibile doar profesionistilor. Derogarile vor fi limitate la posibilitatea de a trata culturile care atrag albine din sere si din campurile in aer liber numai dupa inflorire.

In urma studiilor efectuate, s-a stabilit ca pesticidele sunt unul dintre factorii care ar fi putea fi raspunzatori de scaderea numarului de albine. Printre ceilalti factori se numara parazitii si alti agenti patogeni, lipsa de medicamente veterinare sau, uneori, utilizarea abuziva a acestora, managementul apicol si factorii de mediu, precum lipsa hranei si a habitatelor, dar si schimbarile climatice.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,343FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente