Ce boli trateaza ghioceii, lavanda sau narcisele?

0
394
Ce boli trateaz? ghioceii, lavanda sau narcisele?
Ce boli trateaza ghioceii, lavanda sau narcisele?
Ce boli trateaza ghioceii, lavanda sau narcisele?

Florile sunt utilizate de multa vreme ca remedii traditionale pentru boli comune, insa de ceva vreme sunt utilizate si pentru maladii mai grave, de la Alzheimer la cancer.

Lavanda, tratament post operator si pentru anxietate

Ghioceii

Delicatele flori albe care apar la sfarsitul iernii sunt utilizate in mod traditional ca remediu in cazul durerilor de cap, ca analgezic si antidot in cazuri de otravire. In epoca moderna au devenit insa si remediu contra formelor usoare spre moderate de dementa. Bulbul ghiocelului contine galantamina, care contribuie la cresterea nivelului de acetilcolina, o substanta din creier implicata in transmiterea mesajelor de la celulele nervoase, potrivit dailymail.co.uk.

Maladia Alzheimer este asociata cu scaderea nivelului de acetilcolina, iar in cazul acesteia galantamina opreste sau incetineste declinul, ajutand memoria.

Initial, galantamina a fost testata contra maladiilor oculare si a tulburarilor cardiace si gastrice si abia in anii 1980 s-a descoperit ca este benefica in cazurile de dementa.

Sofranelul/ brandusa

Membru al familiei irisilor, sofranelul – ruda si cu sofranul – este utilizat de mult timp in medicina traditionala, contra indigestiei, scaderii libidoului, ca analgezic, contra lipsei de concentrare, depresiei, astmului si reumatismului.

Insa, in timpurile moderne, acesta este utilizat si ca tratament impotriva durerilor de dinti si a degenerarii maculare provocate de imbatranire.

Mai precis, sofranelul influenteaza nivelul de grasime stocata in ochi, fortificand celulele, spun specialistii de la Universitatea din Sydney.

De asemenea, intr-un studiu pe bolnavi de Alzheimer, s-a descoperit ca extractul de sofranel imbunatateste capacitatile mintale ale acestora.

Extractul de sofran poate reduce si efectele depresiei usoare, imbunatateste memoria (potrivit unui studiu realizat de cercetatorii Universitatii din Tokyo), creste libidoul (potrivit unui studiu realizat in Iran), are efect inflamator (soiul de toamna, care contine colchicina, potrivit unui studiu realizat la clinica Mayo din SUA) si efecte anticancer.

Lavanda

In mod traditional, lavanda combate insomnia, alopecia, anxietatea si stresul, fiind sedativa, relaxanta si antidepresiva.

In timpurile moderne s-a descoperit ca uleiurile continute de lavanda au calitati analgezice, fiind utilizate contra durerilor de dupa interventii chirurgicale, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Maryland.

Lavanda, administrata in cazuri de anxietate, a avut aceeasi eficacitate ca medicamentul lorazepam, potrivit unui studiu german publicat in Phytomedicine.

Uleiul de lavanda reduce gradul de agresivitate si anxietate in cazul pacientilor cu dementa, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Oodate din Japan, si are proprietati antibacteriene si antivirale.

Amareala (Polygala vulgaris)

In folclor se spune ca planta era data vacilor pentru ca acestea sa produca mult lapte, dar si mamelor care isi alaptau bebelusii, din acelasi motiv.

Planta este insa folosita si in tratarea anxietatii, insomniei, nelinistii si contra problemelor de memorie.

In timpurile moderne, planta este folosita pentru efectul protector asupra celulelor nervoase, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Seul.

Narcisa

In mod traditional este utilizata ca vomitiv, dar si in comprese peste arsuri sau rani.

In timpurile moderne este folosita impotriva maladiei Alzheimer, bulbul florii continand aceeasi substanta galantamina.

De asemenea, substantele din narcisa sunt utilizate ca vehicul pentru medicamentele antidepresive, pentru a le face mai eficiente in creier.

Un studiu realizat in China a stabilit ca unii compusi din narcisa pot distruge unele tipuri de celule canceroase (leucemie).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.