Ce legatura are incalzirea globala cu temperaturile extreme?

0
645
Ce legatura are incalzirea globala cu temperaturile extreme?

Daca va uitati chiar in acest moment pe fereastra s-ar putea sa vedeti un tablou veritabil de iarna. Temperaturile scazute, ninsoarea si viscolul au pus stapanire pe intreaga Europa, provocand numeroase victime. In acest context, ati fi tentati probabil sa va intrebati „Ce s-a intamplat cu incalzirea globabla?”

Ei bine, efectele incalzirii globale sunt peste tot in jurul nostru, sustin cercetatorii. Iarna grea pe care o traim chiar acum nu este o dovada ca incalzirea globala nu se mai produce ci, din contra, este o dovada ca se produce, si chiar mai repede decat se anticipase, sunt de parere oamenii de stiinta.

Dar, pana la urma, cum demonstreaza iarna grea ca incalzirea globala chiar are loc? Dovezile sunt foarte usor de inteles si vin chiar de la NASA, explica cercetatorul Vladimir Petoukhov, de la Institutul Potsdam.

Ce legatura are incalzirea globala cu temperaturile extreme?

Daca ne uitam pe harta NASA de mai sus putem observa ca zona Arctica s-a incalzit, iar temperatura mai ridicata din aceasta zona a dus la reducerea considerabila (cu aproape 20%) a stratului de gheata. In momentul in care gheata se retrage, ramane apa Oceanului Arctic.

In timp ce gheata si zapada reflecta razele soarelui inapoi in spatiu, apa oceanului absoarbe razele. Mai exact, pe masura ce gheata se topeste, regiunea Arctica devine un colector mai bun al energiei solare.

Apa oceanului devine mai calda, intrand in contrast cu temperaturile reduse ale aerului polar. Vaporii calzi ai oceanului intra in atmosfera creand un sistem de presiune la mare altitudine, care impinge aerul polar catre Europa si pe intregul glob.

Ce legatura are incalzirea globala cu temperaturile extreme?

Oamenii de stiinta avertizeaza ca acest fenomen va lua amploare si ca ne asteapta ierni grele si in anii care urmeaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.