Ce ne otraveste aerul

0
314

Cu ce fel de poluanti este incarcat aerul Romaniei? Dioxid de sulf, in primul rand. Provine din sistemele de incalzire a populatiei care nu foloseste gaz metan, precum si din procesele industriale (si-derur-gie, rafinarie).

Efecte asupra sanatatii: irita ochii si traiectul respirator. Efecte asu-pra mediului: formeaza ploi acide cu efecte toxice asupra ve–ge-tatiei. Alte substante po–luante: oxizii de azot. Acestia pro-vin din trafic si pot diminua ca-pacitatea respiratorie. In plus, favorizeaza acumularea nitratilor la nivelul solului.

Ozonul prezent la suprafata so-lului se comporta ca o com–ponenta a „smogului foto-chimic”. In concentratii mari poate provoca reducerea func-tiei respiratorii, iar in me-diu duce la atrofierea unor specii de arbori. Monoxidul de carbon provine din producerea otelului si a fontei, rafinarea petrolului si de la masinile cu benzina, aflate la turatie mica. In concentratii mari, monoxidul de carbon este letal (circa 100 mg pe m3). Reduce capacitatea de transport a oxigenului in sange si poate induce reducerea acuitatii vizuale si a capacitatii fizice. Benzenul provine, in mare parte, din traficul rutier.

Este cancerigen, incadrat in clasa A1 de toxicitate si afecteaza sis-temul nervos central. Pul-be-rile in suspensie provin din centralele termoelectrice si trafic. Efecte: inflameaza si intoxi-ca alveolele pulmonare. Plum-bul se formeaza prin arde-rea carburantilor si carbunilor si afecteaza sistemul nervos, functiile renale, hepatice si respiratorii.

Sursa: Gandul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.