CE prezinta un plan ce vizeaza investitii de 50 miliarde euro pentru tehnologii care emit putin CO2

Europenii vor trebui sa cheltuiasca inca 50 miliarde euro in urmatorii zece ani pentru dezvoltarea de tehnologii care emit putine gaze cu efect de sera, potrivit planului pe care Comisia Europeana urmeaza sa-l prezinte miercuri, relateaza europeanvoice.com.CO2

Bruxelles-ul vrea ca guvernele nationale si companiile private sa majoreze cheltuielile pentru energii regenerabile, nucleare si pentru eficienta energetica, pentru a reduce dependenta Europei de energiile fosile. Daca aceste cheltuieli vor fi transpuse in realitate, va fi un salt urias de la actualele niveluri ale finantarii pentru energii alternative, de 3 miliarde euro pe an atat din sectorul public, cat si din surse private.

CE va publica un plan pe 6-10 ani, care va stabili masurile ce trebuie luate pentru a asigura accesul pietei la cele mai promitatoare tehnologii. Pe langa fermele eoliene si cele solare realizate in largul marilor, exista planuri pentru reactoare nucleare de noua generatie si tehologie de captare si depozitare a dioxidului de carbon, care inca nu sunt disponibile pe piata. Si pentru bioenergie sunt planuri in prezent, iar CE se asteapta ca aceasta sa contribuie cu 14% la mixul de energii al Europei pana in 2020.

Planul cuprinde o noua generatie de ferme eoliene create in largul apelor adanci, care sa poata rezista la conditii meteo extreme (al caror cost sa fie de 6 miliarde euro intre 2010-2020), o tinta de generare a 15% din energia electrica a UE din panouri solare si diminuarea costului acestei energii (investitii de 16 miliarde euro), planuri de a obtine 14% din energia UE din bioenergie pana in 2020 si cercetare pentru a doua generatie de biocombustibili (investitii de 9 miliarde euro).

In plus, sunt prevazute investitii de 2 miliarde euro pentru a asigura tehnologii, astfel incat generarea de electricitate sa corespunda cererii, de 13 miliarde euro pentru costruirea a 12 facilitati pentru capturarea si depozitarea CO2 pana in 2015, de 7 miliarde euro pentru realizarea a doua reactoare nucleare de noua generatie pentru a testa tehnologii noi care nu sunt puse pe piata si de 11 miliarde euro pentru a imbunatati cu 40% eficienta energetica in orasele europene selectate prin acest plan.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *