Comisia Europeana (CE) si-a anuntat marti acordul conditionat pentru alocarea de ajutoare publice pentru constructia de centrale electrice pe gaz sau pe carbune destinate sa compenseze deficitul din sectoarele eolian si solar.
‘Interventia publica trebuie sa le permita cetatenilor si intreprinderilor noastre o aprovizionare energetica fiabila la un cost abordabil’, a explicat comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, intr-un comunicat.
‘Chiar atunci cand soarele nu straluceste si vantul nu sufla, trebuie produsa energie electrica in cantitati suficiente pentru a acoperi necesarul de furnizare catre consumatori si a mentine reteaua stabila’, a adaugat el.
Mai multe state membre au solicitat sa li se permita sa finanteze capacitati de rezerva, de exemplu prin finantarea unor centrale electrice pe carbune sau gaz suficient de flexibile pentru a putea fi puse in functiune sau oprite in functie de necesitati.
‘Capacitatile de rezerva trebuie concepute intr-o perspectiva europeana si nu axate doar pe piata nationala’, a precizat comisarul european pentru energie.
Inainte de a decide asupra acestor capacitati, guvernele trebuie insa sa analizeze mai intai cauzele pentru care nu este generata suficienta energie electrica, eliminand orice distorsiuni de piata care ar putea impiedica investitiile in dezvoltarea acestei capacitati de productie, precum preturile reglementate sau subventiile mari pentru sectorul energiei regenerabile.
Guvernele ar trebui sa se asigure ca producatorii de energie regenerabila reactioneaza la semnalele pietei si promoveaza flexibilitatea in ceea ce priveste cererea, promovand de exemplu tarife diferite pentru consumatori in consumul de energie in alte momente decat orele de varf.
CE a recunoscut necesitatea de a reanaliza politica de sustinere publica pentru sectoarele solar si eolian, dupa ce cele mai mari zece grupuri energetice din UE, cu sediile in Franta, Italia, Germania, Suedia, Spania, Olanda si Cehia, au cerut luna trecuta stoparea subventiilor publice pentru aceste surse de energie.
In propunere se vorbeste despre o ‘suprimare progresiva a tarifelor de cumparare’, care constituie forma de sustinere publica a energiilor regenerabile, dar guvernele sunt avertizate sa nu modifice neanuntat sau retroactiv regimul de sustinere a energiilor regenerabile. Asteptarile legitime ale investitorilor privind rentabilitatea actualelor investitii trebuie respectate, noteaza CE.
In liniile directoare privind interventiile publice ale statului in piata energiei se mentioneaza ca schemele de sprijin financiar pentru regenerabile trebuie sa fie flexibile si sa raspunda scaderii costurilor de productie. De asemenea, statele membre ar trebui sa-si coordoneze mai bine strategiile privind energiile regenerabile pentru a mentine preturile scazute la consumatori.