Cea mai mare centrala pe biomasa din Romania, inaugurata la Radauti

0
423

Cea mai mare centrala de cogenerare pe baza de biomasa din Romania a fost inaugurata, ieri, la Radauti, de firma austriaca Holzindustrie Schweighofer, avand o capacitate totala de 22 MW, din care 17 MW energie termica si 5 MW energie electrica, investitia fiind de 20 de milioane de euro.
biomasa
Peste patru saptamani, compania va inaugura la Sebes o alta centrala de cogenerare pe biomasa, cu o putere la jumatate fata de cea din Radauti, si intentioneaza sa investeasca inca 25-30 de milioane de euro intr-o alta centrala de acest tip, cel mai probabil tot in Sebes, ce va avea o capacitate de 8,5 MW de energie electrica. „Suntem interesati sa investim si in alte orase, dar important este sa gasim puncte de consum pentru apa fierbinte”, a spus proprietarul firmei austriece, Gerald Schweighofer.
Centrala de cogenerare a fost pornita, ieri, dupa ce presedintele Fondului de Mediu, Vlad Marcoci, prefectul de Suceava, Sorin Popescu, si presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, au apasat simultan un buton rosu. „Am apasat un buton rosu ca sa ne cuplam la energia verde”, a spus Flutur, care a adaugat ca Guvernul Romaniei a sprijinit aceasta investitie contribuind, prin Fondul de Mediu, cu aproape cinci milioane de euro.
Centrala de cogenerare inaugurata la Radauti consuma 40 de metri steri de biomasa pe ora, energia termica produsa urmand sa fie folosita la uscarea cherestelei din fabrica Holzindustrie Schweighofer din apropiere, dar si la incalzirea a 7.000 de apartamente din municipiul Radauti, iar energia electrica este furnizata in sistemul energetic national.

Sursa: Curentul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.