Ceaiul verde imbunatateste memoria si capacitatea de invatare

Ceaiul verde imbunatateste memoria si capacitatea de invatare
Ceaiul verde imbunatateste memoria si capacitatea de invatare

S-a presupus de mult timp ca un consum regulat de ceai verde ajuta memoria. Ulterior, cercetatorii au aflat mai multe lucruri despre felul in care proprietatile celei mai populare bauturi din China afecteaza celulele creierului, furnizand beneficii reale pentru creier si memorie, in procesul de invatare.

 

„Ceaiul verde este o bautura foarte cunoscuta, in intreaga lume si careia i s-a acordat o atentie aparte, in domeniul stiintei, acordandu-i merite deosebine in prevenirea problemelor cardiovasculare. Mai nou, exista dovezi potrivit carora proprietatile chimice ale ceaiului verde au un impact important asupra mecanismelor celulare, in creier”, afirma profesorul Yun Bai de la Universitatea Medicala din Chingqing, China, citat de Science Daily.

Echipa profesorului Bai a analizat in special pe chimicala organiza EGCG (Epigalocatechina), o proprietate-cheie a ceaiului verde. In timp ce EGCG este un foarte cunoscut antioxidant, echipa a plecat de la premisa ca aceasta chimicala poate avea si efecte benefice impotriva bolilor degenerative corelate cu imbatranirea.

„Am presupus ca EGCG poate imbunatati functiile cognitive, ajutand la regenerarea neuronala, un proces denumit neurogeneza. Ne-am concentrat pe hipocampus, acea parte a creierului care se ocupa cu procesarea informatiei, pe termen lung sau scurt.”

Cercetatorii au aflat astfel ca EGCG ajuta la generarea de celule neurale progenitoare, care, precum celulele stem se pot diferentia, in mai multe tipuri.

Pentru a observa daca acest fenomen aduce beneficii la nivelul memoriei, echipa a realizat un studiu cu ajutorul soarecilor de laborator.

Animalele au fost impartite in doua grupuri: unul format din soareci care au primit EGCG si un altul de control. In timpul studiului, soarecii au fost antrenati timp de 3 zile sa gaseasca o platforma vizibila din cusca, pentru ca apoi, timp de 7 zile, sa fie instruiti pentru descoperirea unei platforme ascunse.

In urma studiului s-a descoperit ca soarecii care au fost tratati cu EGCG au gasit platforma ascunsa intr-un timp mai scurt decat restul indivizilor. S-a concluzionat astfel ca EGCG imbunatateste memoria si procesul de invatare, prin dezvoltarea capacitatii de a recunoaste obiecte si a memoriei spatiale.

„Rezultate ne ajuta sa intelegem potentialului chimicalei EGCG si al ceaiului verde care o contine, pentru a combate bolile degenerative si pierderile de memorie.”

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente