Un mare procesator de ceapa din California obtine aproximativ 300 000 de livre de resturi de ceapa pe zi – coji, frunze, radacini – si transforma cea mai mare parte din ele in biogaz pe care acesta il foloseste drept sursa de energie.
Steven Gill, partener al Gills Onions – care curata si taie ceapa pentru vanzarile en-gros si en-detail – a colaborat cu Southern California Gas Company pentru a crea un sistem de recuperare a energiei. Acest sistem produce 600 de kilowati pe zi si acopera 40 % din energia electrica necesara functionarii fabricii. Resturile de ceapa sunt maruntite si presate iar sucul rezultat ajunge intr-un digestor anaerob.
Muncitorii adauga microbi care transforma sucul in gaz metan, obtinandu-se puterea pentru functionarea fabricii. Gill obisnuia sa imprastie resturile cepei pe campuri insa a ramas fara spatiu. Southern California Gas a furnizat 2,7 milioane de dolari pentru stimularea sistemului de producere a energiei in valoare de 9,5 milioane de dolari. Gill estimeaza ca transformarea cepei in biogaz il va ajuta sa economiseasca 700 mii de dolari pe an din costurile energiei electrice si 400 mii dolari pentru aruncarea resturilor. Acest lucru inseamna ca fabrica isi va acoperi costurile in aproximativ sase ani. Producatorii de morcovi si vin din apropiere sunt interesati sa-si instaleze sisteme asemanatoare.
Sursa: www.worldchanging.com