Cei mai mari si mai vechi arbori ai planetei, in pericol de disparitie

Cei mai mari si mai vechi arbori ai planetei, in pericol de disparitie
Cei mai mari si mai vechi arbori ai planetei, in pericol de disparitie

Oamenii de stiinta au avertizat vineri in legatura cu disparitia alarmanta a arborilor giganti si foarte vechi, cele mai mari organisme de pe planeta, care adapostesc un numar mare de specii de pasari si asigura o biodiversitate bogata, informeaza AFP.

Cercetarile, conduse de cadre universitare americane si australiene, au fost publicate in revista Science. Ei au ajuns la concluzia ca peste tot in lume cei mai batrini copaci se afla in pericol de disparitie daca nu va fi pusa in aplicare o politica de conservare a acestora.

„Aceasta este o problema globala care afecteaza aproape toate tipurile de paduri”, a declarat David Lindenmayer de la Universitatea Nationala din Australia, coordonatorul programului.

„La fel ca si animalele mari precum elefantii, tigrii sau balenele, a caror populatie este in declin accentuat, o serie de dovezi ne arata ca acesti copaci sunt supusi aceluiasi risc”, a precizat David Lindenmayer.

Lindenmayer a realizat acest studiu impreuna cu colegii sai de la Universitatea James Cook din Australia si Universitatea din Washington dupa ce a realizat cercetari privind padurile suedeze pe baza unor dovezi care dateaza din anii 1860.

Cercetatorii au constatat o disparitie ingrijoratoare a arborilor mari, vechi de 100 pina la 300 de ani, in Europa, America de Nord, Africa, Asia, America Latina si Australia. Scorusul din Australia, pinii din Statele Unite ale Americii, sequoia din California sau baobabul din Tanzania sunt principalele specii aflate in pericol.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente