Un lac din Antarctica, ingropat sub calota glaciara, este populat de zeci de specii de organisme unicelulare

Un lac din Antarctica, ingropat sub calota glaciara, este populat de zeci de specii de organisme unicelulare
Un lac din Antarctica, ingropat sub calota glaciara, este populat de zeci de specii de organisme unicelulare

O comunitate microbiana prospera, care se hraneste cu dioxid de carbon, traieste in apele lacului Whillans din Antarctica, un lac putin adanc, ingropat insa sub calota glaciara, conform unui raport stiintific prezentat cu ocazia intrunirii anuale a Uniunii americane de Geofizica, conform LiveScience.

Mostrele de apa recoltate in ianuarie 2013 din lacul Whillans sunt dominate de o duzina de specii de organisme din familia Archaea chemoautotrofe — organisme care consuma dioxid de carbon, fier, sulf sau amoniac, conform lui John Priscu, biolog la Montana State University si coordonatorul echipei de microbiologi care a analizat apa din lacul Whillans. In mostrele de apa au fost identificate si organisme heterotrofe, iar oamenii de stiinta cauta si organisme eucariote.

“Studiile continua,” a precizat John Priscu.

In luna ianuarie s-a forat prin calota glaciara pana la suprafata lacului Whillans si au fost colectate mostre necontaminate de apa. Oamenii de stiinta au descoperit si degajari de metan in apa acestui lac, degajari de pana la 3,5 kilograme pe zi. Momentan se incearca determinarea originii acestui gaz, care ar putea fi produs de bacterii sau ar putea sa se degaje dintr-un depozit vechi de sedimente aflat sub lac.

Lacul Whillans este ingropat sub 800 de metri de gheata in Antarctica de Vest si ar putea fi un lac foarte tanar. Apa s-a scurs si a umplut bazinul acestui lac de doua ori din 2006 si pana in prezent, iar pentru ca nu exista dovezi ale fluctuatiei apei inainte de 2004, este posibil ca lacul Whillans sa nu fi existat inainte de 2004.

“Lacul subglaciar Whillans are probabil varsta de cativa ani”, a mai adaugat Priscu.

Echipa condusa de Joh Priscu urmeaza sa colecteze noi mostre din lacul Whillans in cusul acestei veri australe.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente