Cel mai mare parc solar din tara va fi construit la Tarnaveni. Investitie de 72 de milioane de euro

Cel mai mare parc solar din tara va fi construit la Tarnaveni

Tarnaveniul va fi unul dintre cele mai importante centre de productie a energiei solare din Romania, odata cu finalizarea constructiei parcului fotovoltaic din localitate. Investitia totala va fi de aproximativ 72 de milioane de euro, iar firma care a castigat licitatia se numeste Sol Stark Power, cu sediul la Timisoara.

„Acesta va fi al doilea camp de acest gen ca marime din Europa si este de departe cea mai importanta investitie realizata in Tarnaveni in ultimii ani. Urmeaza ca pe 15 martie sa fie semnat contractul cu firma din Timisoara care se va ocupa de constructia acestuia si speram ca in cel mai scurt timp sa fie inaugurat parcul fotovoltaic. Eu ma bucur foarte mult ca am semnat acest contract, deoarece acest parc va aduce beneficii de ordin financiar bugetului local”, ne-a declarat primarul Tarnaveniului, Adrian Matei. Panourile solare vor fi amplasate in zona Raioasa, in fapt, o pasune apartinand municipalitatii, pe o suprafata de 109 hectare.

Primaria Tarnaveni va castiga in urma redeventei platite de investitor, aproximativ 500.000 de lei, anual, redeventa pe hectar fiind de 1.100 de euro pe an. Puterea instalata a centralei energetice va fi de 36 MW (Mega Watts n.r.).

Castiguri masive pentru Tarnaveni

Firma timisoreana care a castigat licitatia pentru constructia parcului solar este Sol Stark Power, administrata de Armand Doru Domuta. „Am decis sa investim in Tarnaveni datorita potentialului fantastic al zonei pentru dezvoltarea acestui gen de parcuri, existand o turbiditate scazuta si un numar mare de zile insorite. Daca nu exista contestatii si semnam contractul de concesiune in termen, estimam o perioada de trei luni pentru obtinerea avizelor necesare, cum ar fi avizul tehnic de racordare de la Electrica si autorizatia de construire, care sunt critice pentru construirea parcului fotovoltaic. Despre finantare va pot spune ca avem un contract de finantare semnat cu un fond mare de investitii specializat in finantarea proiectelor de energie regenerabila, prin care urmarim sa finantam executia parcului deindata ce obtinem toate avizele necesare. Din cauza clauzelor de confidentialitate prezente in contract, nu putem divulga in acest moment mai multe informatii”, afirma directorul societatii.

Cert e ca municipiul Tarnaveni va beneficia enorm de pe urma constructiei parcului solar, a carei finalitate va avea loc la un an dupa obtinerea tuturor avizelor. Terenul va putea fi utilizat in continuare pentru pasunat, ceea ce va multumi fermierii din zona. Vor fi create 150 de locuri de munca pentru constructia parcului si 30 de locuri de munca permanente dupa ce parcul va fi terminat. Pe langa faptul ca Tarnaveniul va scapa de costurile pentru electricitate, municipalitatea va beneficia si din taxa pentru autorizatia de construire preconizata la aproximativ 300.000 de euro, la care se adauga si banii provenind din impozite si taxe anuale, in valoare de peste 100.000 de euro. Parcul va contine peste 150.000 de panouri fotovoltaice, peste 5 kilometri de linie electrica subterana si peste 300 de kilometri de cabluri electrice in interiorul parcului. In plus, structura de prindere a panoourilor solare va fi realizata ecologic, fara fundatii din beton, astfel ca fondul vegetal din zona nu va fi afectat.

Cel mai mare parc solar din Europa, facut tot de romani

Compania germana Energy Mohring a inaugurat anul trecut in localitatea Eggebek, aproape de granita Germaniei cu Danemarca, cel mai mare parc solar din Europa. Montajul celor 400.000 de panouri solare care echipeaza parcul a fost realizat o companie romaneasca, Enercons Guset, in doar patru luni. Parcul are o capacitate de 83 MW si se intinde pe o suprafata de 3,2 km ² pe locul unei vechi baze NATO. Investitia totala a fost de 130 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *