Cel mai mare vulcan martian ar putea gazdui viata extraterestra

Forma ovala a celui mai mare vulcan din sistemul solar, Olympus Mons, intareste convingerea cercetatorilor ca sub suprafata planetei Marte se ascunde viata.
vulcan marte
De trei ori mai inalt decat Everestul, Olympus Mons a fost activ in urma cu cel putin 40 de milioane de ani, daca nu chiar mai recent, iar oamenii de stiinta sunt de parere ca magma ar putea fi suficient de aproape de suprafata pentru a oferi un mediu propice pentru bacterii, asemanatoare cu cele care traiesc pe Pamant, relateaza ABC.

Dr. Patrick McGovern de la Universities Space Research Association si Julia Morgan de la Rice University at Houston sunt cu atat mai convinsi de existenta vietii pe Marte cu cat, intre straturile de sedimente bogate in lut de sub munte, au gasit si o sursa de apa, un alt element vital pentru aparitia bacteriilor. Potrivit celor doi cercetatori, raurile de lava sunt ingramadite catre sud-est si se intind pe o suprafata foarte mare. Intr-o simulare a eruptiei vulcanului, ei au descoperit ca forma ovala a craterului se putea forma doar daca lava s-ar fi intarit deasupra unor straturi mult mai moi, bogate in apa. Desi oamenii de stiinta recunosc ca nu sunt siguri de varsta muntelui Olympus Mons, ei sustin ca este foarte probabil ca primele sale eruptii sa se fi produs in urma cu cateva miliarde de ani. In acest caz, muntele s-ar fi putut forma intr-o perioada in care Marte era o planeta mult mai calda si umeda si ar fi putut prinde un rezervor de apa in adancuri. Totusi, daca acest rezervor este in continuare incalzit de magma si daca contine viata, ramane o incertitudine, noteaza ABC. Satelitii care orbiteaza planeta nu au detectat pana acum semne de caldura, dat fiind ca instrumentele de care dispun nu pot penetra sub suprafata planetei. Pe de alta parte, desi adancimile unui vulcan nu par la prima vedere cel mai bun loc pentru a cauta viata, s-a demonstrat deja ca ea exista de pilda la mai multi kilometri sub suprafata terestra si la un kilometru sub fundul oceanului, motiv pentru care este destul de probabil sa se descopere viata si la un kilometru sub raurile de lava ale muntelui Olympus Mons, mai ales ca, la o asemenea adancime, bacteriile ar fi la adapost de mediul extrem de ostil caracteristic suprafetei planetei Marte, sustin cercetatorii.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *