Foarte multi oameni de stiinta il considera cel mai bizar rechin din lume: atat ca fizionomie, cat si din punct de vedere al comportamentului, rechinul-ciocan se distanteaza detasat de semenii sai.
In prezent, cele mai multe exemplare traiesc in proximitatea Costei Rica si a Hawaii-ului. Cele 9 specii cunoscute de rechin-ciocan variaza intre 1 si 6 metri lungime si 225 si 500 de kg. Forma bizara si unica a capului acestor rechini este rezultatul unei evolutii de sute de mii de ani care le permite acestor feroci pradatori sa aiba o vedere incredibila – perfecta si totala – de 360 de grade in plan vertical, ceea ce inseamna ca rechinul-ciocan vede concomitent si in permanenta tot ceea ce se afla deasupra si dedesubtul corpului sau.
Dar proprietatile misterioase ale rechinilor-ciocani nu se opresc aici: pradatori fara seama, acestia sunt dotati, precum toti rechinii, cu senzori electroreceptori – niste pori denumiti in limbaj stiintific ampullae. Mai dezvoltati insa decat la orice alta specie de rechin, acesti senzori le permit rechinilor-ciocan sa detecteze un semnal electric de o jumatate de miliardime de volti. De asemenea, spre deosebire ceilalti, rechinii-ciocan au un bogat comportament social, fiind singurii rechini care inoata in bancuri – cele mai mici fiind alcatuite din nu mai putin de 100 de exemplare, iar cele mai mari ajungand chiar la 500.