Lumea submarina nu e nici pe departe atat de tacuta cum ne inchipuim, iar intensitatea si varietatea zgomotelor produse de locuitorii unui recif sunt indicatori ai sanatatii ecosistemului.
Un recif sanatos inseamna un volum mai mare de structuri coraliere si un numar mai mare de pesti si alte vietuitoare pentru care reciful este habitatul natural; iar aceste vietuitoare produc tot felul de sunete.
In general, aceste sunete nu pot fi auzite la suprafata, datorita diferentelor in modul de propagare a sunetului in apa si in aer. Insa ele pot fi inregistrate in apa, cu ajutorul unor dispozitive speciale.
Cercetatorii de la Universitatea din Exeter si Universitatea din Bristol, Marea Britanie, au inregistrat, cu ajutorul unor hidrofoane (microfoane subacvatice) sunetele ce proveneau de la recife situate in arhipelagul Las Perlas din Pacific, in apropiere de Panama.
Inregistrarile contin o bogatie suprinzatoare de informatii; in avalansele de sunete se pot distinge caracteristici care diferentiaza un recif de altul, iar schimbarile in biodiversitatea unui anumit recif se reflecta, de asemenea, in „muzica” pe care o produce.
Aceasta metoda de cercetare poate fi foarte utila, fiind mai simpla si mai ieftina decat scufundarile, filmarile si colectarea de material biologic, astfel incat poate fi folosita pentru monitorizarea de rutina a recifelor.