Cele 700 mii de luminite de Craciun din Bucuresti consuma cat un bloc

Reprezentantii municipalitatii au ales sa impodobeasca anul acesta Capitala cu becuri ecologice.In Bucuresti au fost instalate 520.000 de becuri tip led si alte 168.000 de globuri luminoase.
luminitele de craciun
Astfel, cele aproape 700.000 de becuri din instalatiile luminoase care impodobesc Capitala, inregistreaza un consum echivalent cu energia consumata de o scara de bloc,cu zece etaje, pe timp de seara, ne-a declarat presedintele Fundatiei Romane pentru Energie si Mediu, profesorul Miron Popescu.

Acesta sustine ca, spre deosebire de becurile obisnuite, ledurile nu emana caldura, iar consumul este foarte redus, astfel incat gradul de poluare nu creste semnificativ in zonele in care sunt amplasate instalatiile.

„Va creste emisia de dioxid de carbon care nu influenteaza poluarea in Bucuresti, ci Globul in ansamblu”, sustine Miron Popescu.

Potrivit profesorului Simina Stefan, reprezentanta Asociatiei pentru Prevenirea si Combaterea Poluarii Mediului, randamentul de iluminare in cazul unui led este de pana la 15 ori mai mare decat al unui bec obisnuit.


90% caldura, 10% lumina

Aceasta sustine ca din totalul energiei consumate de un bec obisnuit pentru producerea luminii, 90% se transforma in caldura si doar 10% in lumina.

Profesorul Simina Stefan spune ca un led inregistreaza un consum de 0,22 wati pe ora, in timp ce consumul unui glob luminos este de nimimum 10 wati pe ora.

Astfel, calculele arata ca, toate cele 688.000 de becuri instalate in Bucuresti au un consum total de aproape 1.800.000 de wati pe ora.

O locuinta, dotata cu toate utilitatile, consuma in medie pe zi, 20 de wati.

Reprezentanta Asociatiei pentru Prevenirea si Combaterea Poluarii Mediului sustine ca, consumul unui megawatt pe ora, elibereaza in atmosfera, o cantitate de 367 de kilograme de dioxid de carbon.

Potrivit calculelor acesteia, pentru 12 ore de functionare, instalatiile luminoase emit in atmosfera, o cantitate de 51,36 de miligrame de dioxid de carbon.

Emisii scazute

„Emisiile sunt foarte mici, avand in vedere ca o masina emite in atmosfera 44 de grame de dioxid de carbon la fiecare litru de combustibil consumat „, a precizat Simina Stefan.

Expertii Uniunii Europene au recomandat in aceasta luna, interzicerea utilizarii becurilor clasice, cu filament, incepand din 2012. Masura ar incuraja instalarea de instalatii electrice ecologice in majoritatea locuintelor europene.

Daca masura va fi adoptata de Parlamentul European, becurile obisnuite ar urma sa fie eliminate in intervalul septembrie 2009 – septembrie 2012.

Potrivit estimarilor, incasarile din energie vor scadea cu circa 10 miliarde de euro anual, fiecare european urmand sa economiseasca peste 50 de euro anual, daca alege becurile ecologice.

Expertii europeni recomanda folosirea lampilor cu halogen, a LED-urilor si a CFL-urilor. CFL este prescurtarea de la Compact Fluorescent Lamp (in traducere – lampa fluorescenta compacta), cea mai folosita categorie de instalatii ecologice de iluminat.

Initiatorii proiectului cred ca preturile „becurile ecologice” vor scadea foarte mult in urmatorii ani.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *