Cele mai puternice centrale electrice solare

Companiile americane vor construi in curand doua centrale solare de energie electrica, a caror putere insumata va depasi 800 megawatt intr-o zi insorita. Aceasta reprezinta mai mult de 12 ori cantitatea de energie electrica livrata de cea mai puternica centrala solara prezenta.
centrala solara
Acest proiect va fi efectuat pentru compania Pacific Gas & Electric. Aceasta s-a obligat prin contract cu statul american sa genereze, pana in anul 2010, peste 20% din energia sa din surse regenerabile de energie. Aceeasi companie asteapta ca noua centrala solara sa produca energie electrica la preturi competitive cu celelalte surse neconventionale de energie, cum ar fi morile de vant, informeaza stiinta.info.

Noua centrala electrica solara se va intinde pe aproape 40 de kilometri patrati si, pe o vreme insorita, va genera 800 megawatt. Desigur insa, cum nu toate zilele din an vor fi insorite, energia totala livrata va fi in medie de 3 ori mai putina decat o termocentrala de aceeasi putere. Pentru comparatie, centralele romana si iugoslava de la Portile de Fier cumuleaza impreuna 2660 megawatt.

Prima centrala solara va fi construita in San Luis de catre compania americana OptiSolar, care foloseste panouri solare cu un strat subtire special de material activ. Ea va genera 550 megawatt. Cea de-a doua centrala solara va genera 250 megawatt si va fi construita in apropierea primei locatii, de catre compania SunPower Corporation. Aceasta va folosi o tehnologie bazata pe siliciu si va avea panouri solare care se orienteaza automat in directia Soarelui. Pe de alta parte, cei de la OptiSolar au ales pentru o tehnologie ieftina, cu panouri fixe.

Cu totalul de 800 de megawatt, cele doua centrale vor depasi cu mult cea mai mare centrala instalata in Statele Unite, care genereaza 14 megawatt, pentru baza americana Nellis Air Force din Nevada. O alta centrala care foloseste oglinzi pentru concentrarea radiatiei solare, a fost tocmai construita tot la Nevada, avand 64 de megawatt. In Europa, centrale similare au fost construite in Spania (23 de megawatt) si in Germania (40 de megawatt).

Cele doua companii constructoare nu au anuntat, inca, pretul de constructie sau al energiei solare care va fi livrate. Nimeni nu se asteapta ca acest pret sa fie scazut, insa s-ar putea ca acesta sa fie unul dintre cele mai scazute preturi de pe piata energiei solare. In acest moment, pretul energiei solare este intre doua si cinci ori mai mare decat al energiei obtinute pe cale obisnuita, in functie de locatie si perioada zilei cand este livrata.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente