Cele sapte antiminuni eco

Romania se poate lauda si cu un top al dezastrelor de mediu: desertificarea prematura si disparitia apei potabile, defrisarile masive, poluarea urbana, gropile de gunoi neecologice, eroziunea accelerata a plajelor, poluarea industriala tip Copsa Mica si disparitia unor specii.
desertificare
Din cauza iernilor tot mai calde si a verilor caniculare, din totalul resurselor de apa doar 45,5% mai pot fi utilizate in prezent pentru alimentarea cu apa a populatiei

Desertificarea. Potrivit Strategiei de Dezvoltare Durabila a Romaniei, elaborata de mai multe ministere, „activitatile de defrisare si de supraexploatare a pasunilor pot duce la exacerbarea schimbarilor climatice si la desertificarea unor zone”. In tara noastra, cele mai afectate regiuni vor fi Dobrogea, Oltenia si Banat. In plus, Romania ar putea sa nu mai aiba nici apa potabila suficienta.

Defrisarile. In ultimii 20 de ani, taierile de paduri incep sa-si puna amprenta asupra mediului, iar in majoritatea cazurilor au efecte devastatoare. Statisticile arata ca din 1990 si pana in 2000 au disparut peste 130.000 de hectare de padure din Neamt, Harghita, Iasi, Covasna, Satu Mare si Maramures.

Specialistii ameninta ca tot din cauza poluarii tot mai accentuate Romania va fi afectata de fenomene climatice extreme, in special in zonele dens locuite si construite. „Asupra zonelor urbane, a infrastructurii si a constructiilor se vor abate valuri de caldura, caderi abundente de zapada, furtuni, inundatii”, se specifica in ghidul elaborat de Ministerul Mediului.

Gropi de gunoi. Gunoiul produs de romani este depozitat in locuri care nu respecta legislatia de mediu. Potrivit ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, 94 la suta dintre gropile de gunoi din Romania nu sunt conforme standardelor europene.

Eroziunea falezelor. Plajele romanesti sunt pe cale de disparitie daca nu se va investi masiv in ele. Specialistii spun ca este nevoie de peste 300 de milioane de euro, bani ce ar putea veni de la Uniunea Europeana. Cele mai cunoscute plaje de pe litoralul romanesc nu vor mai exista daca nu se vor face lucrari urgente de protectie si reabilitare, dupa cum reiese dintr-un studiu realizat de Agentia Japoneza pentru Cooperare Internationaa (JICA).

Copsa Mica se afla in topul celor mai poluate 35 de localitati din lume, potrivit unui raport al Institutului Blacksmith din New York.

Disparitia unor animale. Efectele schimbarilor vor face ca anumite specii sa dispara sau sa isi modifice comportamentul: sa hiberneze mai putin, sa isi schimbe fiziologia.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *