Romania trimite in Rusia 200 de kilograme de deseuri nucleare

Romania se va debarasa la vara de 70 de ansambluri de combustibil nuclear uzat, continand uraniu inalt imbogatit, in baza unui acord incheiat cu Rusia. Operatiunea va costa statul roman circa 800.000 de dolari, cheltuielile de transport, de 4,5 milioane de dolari, fiind suportate de SUA.
radioactiv
Guvernul Romaniei si cel al Federatiei Ruse au semnat joi, la Bucuresti, un acord de cooperare pentru transferul in Rusia a 200 de kilograme de combustibil nuclear iradiat, echivalentul a 20 de kilograme de uraniu, de la reactorul nuclear de cercetare de la Magurele, informeaza NewsIn.

Transportul este programat pentru vara aceasta si va costa 4,5 milioane de dolari. Cheltuielile vor fi suportate de Departamentul pentru Energie al SUA, in baza unei intelegeri incheiate intre SUA, Federatia Rusa si Agentia Internationala pentru Energie Atomica de la Viena: Initiativa de reducere a riscului global.

Romania va trebui sa plateasca insa Rusiei pentru depozitarea deseurilor rezultate in urma procesarii combustibililor.

„Aceasta suma era initial de 3,5 milioane de dolari, insa in urma negocierilor a ajuns la 780.000 de dolari”, a precizat Vajda Borbala, presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), una dintre institutiile care se vor ocupa de transport.

„Avem proiectul de hotarare de guvern, iar doamna Andronescu a promis ca-l va promova. Am fost la dansa in audienta si i-am explicat ca situatia este urgenta, ca daca nu se adopta aceasta hotarare, pana nu au siguranta ca-i plateste cineva, rusii nu vor primi combustibilul”, explica pentru Cotidianul Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara de la Magurele (IFIN), cealalta institutie romana implicata in proiect.

Cinci tone de invelisuri la fiecare 1,5 kilograme de material radioactiv

Reactorul nuclear de cercetare de la Magurele a fost inchis definitiv prin hotarare de guvern in 2002, dupa aproape 50 de ani de functionare. Acum patru ani au inceput pregatirile pentru „decomisionarea” lui, adica indepartarea oricarei farame de material radioactiv, astfel incat „cladirea sa fie redata circuitului”, spune directorul IFIN.

Prima etapa a acestui proces o reprezinta transportarea combustibilului nuclear uzat de la Magurele in Rusia, pentru care fosta URSS a garantat in cadrul Initiativei de reducere a riscului global. Prin aceasta initiativa, „fiecare dintre marile puteri isi ia combustibilul inalt imbogatit din locurile unde l-a furnizat”, continua Zamfir.

Rusia are obligatia de a-l prelua pe cel din fostele state comuniste, prin eforturile Corporatiei de Stat pentru Energie Atomica Rosatom si ale Centrului Federal pentru Securitate Nucleara si Radiologica.

Din 2004, de cand a inceput procesul de repatriere a combustibililor nucleari uzati, au fost efectuate 16 transporturi din Letonia, Cehia, Polonia, Vietnam, Libia, Germania, Ungaria si Uzbekistan. In total, Rusia a repatriat echivalentul a 650 de kilograme uraniu pur de combustibili nucleari uzati. Cea mai mare cantitate a fost de 155,5 kilograme, din Ungaria.

In cazul Romaniei nu s-a stabilit inca pe ce cale va avea loc transportul, dupa cum ne-a precizat biroul de relatii cu presa de la CNCAN, iar data exacta este tainuita din motive de securitate.

„Spre finele acestui semestru speram sa finalizam repatrierea. Data precisa nu poate fi confirmata din cauza masurilor de securitate, dar pot sa spun ca pentru fiecare 1,5 kilograme de material radioactiv vor fi cinci tone de diverse invelisuri. Containerele care vor fi folosite la transport raman intacte chiar daca sunt aruncate din avion”, a spus directorul general Rosatom, Serghei Kirienko, citat de NewsIn.

„Combustibilul inalt imbogatit de la Magurele contine uraniu care este activat acum, este material radioactiv. Rusii il trateaza si trebuie sa faca ceva cu deseurile care vor rezulta”, ne explica directorul IFIN. Combustibilul are o concentratie de 35% si ar putea fi folosit pentru fabricarea armelor nucleare, potrivit normelor internationale.

Doua variante: il pastreaza ei sau ni-l trimit inapoi

„Exista doua solutii: sa-l pastreze ei acolo sau sa-l trimita inapoi in tara si noi sa-l depozitam nu stiu unde, ca deocamdata nu este facut un loc special. Noi am optat pentru prima. Sa-l trimita inapoi costa mai mult decat sa-l tina acolo definitiv”, ne explica directorul IFIN. In cazul in care deseurile ar fi trimise inapoi in tara, costurile ar putea fi duble. Plus ca Romania nu este dotata cu un depozit pentru astfel de deseuri radioactive.

„Depozitul nostru national de deseuri radioactive din Muntii Apuseni este pentru deseuri institutionale slab si mediu radioactive. Ar trebui facut un depozit dupa toate normele, lucru care e foarte costisitor”, adauga Nicolae Zamfir. Potrivit NewsIn, Vajda Borbala a precizat ca un asemenea depozit ar putea fi gata abia in 2050, conform strategiei nucleare a Romaniei.

Plan de investitie multianuala pentru curatarea completa a reactorului

In asteptarea definitivarii bugetului de stat, echipa de la Magurele a pus la punct transportul. Documentatia este gata, locul in care vor fi primite containerele de transport au fost pregatite, la fel si procedura de incarcare a combustibilului.

„Nu exista suficienta experienta in lume ca sa se poata lua o reteta si atunci a trebuit luat totul si pus la cap. E si parte de logistica, si parte de constructii, a trebuit sa reabilitam toata cladirea astfel incat sa nu existe un pericol in momentul in care se incarca”, explica Nicolae Zamfir.

Institutiile romanesti implicate in aceasta initiativa au mai pregatit si un alt proiect de hotarare de guvern pentru o investitie multianuala, de cateva zeci de milioane de euro, „pentru a se curata toata partea radioactiva din reactorul propriu-zis, din camera de experimente, un proces care va dura probabil sapte-opt ani”.

„Avem planul de dezafectare, aprobat si de Agentia de la Viena, aprobat si de CNCAN, avem studii de fezabilitate cu indicatorii tehnico-economici, echipele sunt pregatite, trebuie doar sa se dea hotararea de guvern pentru aceasta investitie multianuala.”

Un pas important pentru Romania

Intr-un comunicat de presa citat de NewsIn, CNCAN apreciaza ca acest acord are beneficii importante pentru Romania, creand cadrul legal necesar pentru realizarea transportului. „Aceasta activitate face parte din programele internationale pentru neproliferarea armelor nucleare, sustinute de SUA, Federatia Rusa si de Agentia Internationala pentru Energie Atomica.”

„Astfel, Romania contribuie la actiunile globale de reducere a riscului si isi indeplineste obligatiile asumate prin acorduri internationale privind neproliferarea armelor nucleare”, se arata in datele transmise agentiei NewsIn.

Pe platforma reactorului nuclear pentru cercetare de la Magurele mai sunt depozitate sute de tone de deseuri de la centrala nucleara de la Cernavoda, insa acestea nu prezinta un pericol si pot fi pastrate aproximativ 50 de ani.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *