Centralizarea deseurilor

Centralizarea deseurilor

In dimineata acestei zile, la sediul Consiliului Judetean Neamt se va semna contractul in urma caruia va fi construit depozitul judetean de deseuri de la Girov. In cadrul acestuiasi proiect, care are mai multe componente, se vor demara si lucrarile de inchidere a trei depozite neconforme de la Bicaz, Roman si Targu-Neamt.

Acest contract este parte componenta din proiectul mai amplu denumit „Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Neamt”, care a fost demarat in 2010 si inceput in 2011.

Consiliul Judetean Neamt a obtinut cea mai mare finantare de la momentul in care se pot atrage fonduri europene in Romania. Comisia Europeana a aprobat, acum un an si jumatate, proiectul depus de Consiliul Judetean Neamt. Finantarea aprobata la Bruxelles este de 30.000.000 euro, diferenta pana la 41.401.641 euro (cat este valoarea totala a proiectului) urmand a fi asigurata din fonduri guvernamentale si din fonduri proprii.

Obiectivele prioritare ale proiectului se refera la: extinderea colectarii deseurilor reziduale (atat in mediul urban cat si in cel rural); extinderea colectarii separate a deseurilor reciclabile; implementarea compostarii individuale la 50% din gospodariile din mediul rural; inchiderea depozitelor municipale neconforme din orasele Bicaz, Roman, Targu Neamt; construirea a trei statii de transfer in Cordun, Targu Neamt si Tasca; construirea unei statii de sortare in Cordun; construirea unui depozit judetean conform, pentru deseuri nepericuloase la Girov. Suprafata ocupata de depozitul de deseuri va fi de 27 de hectare, iar durata de viata a acestuia este estimata la 21 de ani.

Potrivit documentatiei elaborate in acest scop, in judetul Neamt patru din cele cinci localitati urbane – respectiv Piatra-Neamt, Roman, Targu Neamt si Bicaz (exceptie face localitatea Roznov) si un procent mic din localitatile rurale sunt deservite de servicii de salubrizare.

Doar in Piatra-Neamt este implementata colectarea separata a deseurilor reciclabile si a deseurilor biodegradabile. In fiecare punct de colectare sunt amplasate patru containere: unul pentru deseuri organice, unul pentru deseuri din plastic si sticla, unul pentru hartie si carton si unul pentru deseuri reziduale. Colectarea separata a deseurilor biodegradabile este implementata pentru toata populatia municipiului, atat pentru cei ce locuiesc la case cat si

pentru cei care locuiesc la blocuri.

In scurt timp, insa, toate localitatile nemtene din mediul rural care isi depoziteaza gunoaiele la marginea satului vor trebui sa gaseasca o alta solutie pentru a scapa de deseurile menajere. Fiecare localitate va trebui sa asigure un sistem de colectare selectiva a gunoiului, precum si posibilitatea de transport a deseurilor catre un depozit ecologic de gunoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *