Greenpeace: Masuratorile oficiale ale nivelului radiatiei la Fukushima nu sunt reale

Fukushima devine cel mai mare dezastru nuclear din istorie
Greenpeace: Masuratorile oficiale ale nivelului radiatiei la Fukushima nu sunt reale

Masuratorile radiatiei efectuate de catre autoritatile japoneze in regiunea centralei nucleare Fukushima nu sunt fiabile, a anuntat marti la Tokyo organizatia nonguvernamentala (ONG) Greenpeace, care afirma ca populatia este expusa unui nivel de 13 ori mai mare ca limita autorizata, relateaza AFP.InternationalPotrivit Greenpeace, niveluri de radiatie mai mari de trei microsieverti pe ora au fost relevate in parcuri si scoli din orasul Fukushima, in timp ce limita a fost stabilita la 0,23 microsieverti. Orasul Fukushima, capitala prefecturii cu acelasi nume, se afla la aproximativ 50 de kilometri de centrala afectata de un accident nuclear, Fukushima Daiichi.

„Am descoperit ca aparatele de masurare instalate de catre Guvern subevalueaza in mod sistematic nivelul radiatiei”, a declarat Rianne Teule, o experta in domeniul radiatiilor din cadrul Greenpeace. In opinia acesteia, aparatele sunt protejate de radiatii prin structuri metalice sau de beton, care le inconjoara, lucru care falsifica masurarea.

„Aceste aparate au fost plasate in zone decontaminate. Masuratorile noastre arata ca un pic mai departe (de locul unde se afla aparatele) nivelurile urca in mod semnificativ”, a continuat ea.

Rianne Teule a mai declarat ca opratiunile de decontaminare „au fost intarziate mult, iar numeroase locuri foarte iradiate, semnalate in mod frecvent de catre Greenpeace, exista in continuare”.

In cursul unor teste efectuate saptamana trecuta, timp de patru zile, Greenpeace a anuntat ca a masurat niveluri superioare normei legale in satul Iitate, unde Guvernul si-a exprimat speranta sa trimita curand locuitori evacuati dupa catastrofa.

„Este putin probabil ca aceasta zona muntoasa si forestiera sa redevina sigura peste cativa ani”, a apeciat Kazue Suzuki, din cadrul Greenpeace Japonia.
„Guvernul ofera false sperante victimelor dezastrului”, a adaugat ea.

Dupa un cutremur cu magnitudinea 9 urmat de un tsunami urias, accidentul nuclear de la Fukushima, cel mai grav dupa cel de la Cernobil (Ucraina), in 1986, a provocat importante emisii radioactive la nivelul atmosferei, apei si solului in reguiunea centrala, la aproximativ 220 de kilometri nord-est de Tokyo. Aproximativ 100.000 de persoane au fost nevoite sa isi paraseasca domiciliile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *