Platforma romaneasca „Food for life” (hrana pentru viata) a fost lansata vineri, 24 octombrie, la Bucuresti si are drept scop facilitarea adaptarii industriei alimentare la necesitatile si standardele pietei europene.
Principala problema cu care se identifica sectorul de procesare a alimentelor din Romania este volumul redus de fabricare a unor alimente de baza si dependenta de importuri, au declarat initiatorul acestui proiect, Institutul de Bioresurse Alimentare. Conform raportului prezentat, cel mai bine reprezentat subdomeniu al industriei alimentare romanesti este cel al fabricarii painii si a produselor de patiserie, urmat de cel al fabricarii produselor din carne. Totusi si acestea au nevoie urgenta de modernizare, de retehnologizare si de implementarea masurilor de igiena si siguranta alimentara, dar si de asistenta tehnica si de control.
ROLUL PLATFORMEI
Scopul Platformei, care s-a lansat la nivel european inca din 2005, este de a aseza fata in fata institutiile de cercetare, patronatele, companiile din industrie, autoritatile din domeniu, asociatiile de protectie a consumatorilor, pentru a dezbate si a dezvolta programe de cercetare si inovare, precum si de a valorifica rezultatele acestora. In vederea realizarii acestui scop trebuie scoase pe piata produse alimentare sigure, cu principii nutritive si functionale, in concordanta cu nevoile si cerintele consumatorilor in care acestia sa aiba deplina incredere.
Aceste cercetari vor dezvolta procese si tehnologii care sa acopere intreg lantul alimentar si de a raspunde cerintelor specifice tot mai exigente ale consumatorilor, prin solutii si concepte stiintifice conforme unei agriculturi durabile si asigurarii securitatii si sigurantei alimentare. Initiatorii platformei cred ca implementarea acestor politici va duce la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, care ar duce dupa sine la reducerea cheltuielilor alocate pentru sanatate, dar si la existenta unui sector mai activ al populatiei. Pe de alta parte, industria procesatoare va contribui la cresterea si diversificarea sortimentala a produselor alimentare destinate prevenirii incidentei bolilor cronice netransmisibile, ceea ce va conduce la valoare adaugata, profit si cresterea competitivitatii industriei alimentare romanesti.
EDUCATIA ESTE PRIMORDIALA
Tematica de cercetare cuprinde adaptarea legislatiei in domeniul alimentatiei in functie de ultimele studii facute in domeniu, promovarea alimentatiei corecte pentru toate grupele de consumatori. De asemenea, se vor face studii privind influenta alimentatiei si a comportamentului alimentar asupra starii de sanatate, dar si privind modul in care continutul de compusi nutritivi sunt afectati de tehnologii. Prin aceasta platforma se vor gasi solutii si pentru cei care sufera de diferite alergii alimentare si se vor face studii privind alimentele functionale. De asemenea, se va cerceta si modul in care alimentatia influenteaza cresterea si dezvoltarea mentala a copiilor, dar si asupra imunitatii.
Platforma Nationala „Food for Life” vrea sa cunoasca modul in care consumatorii isi aleg alimentele, pentru a-i stimula sa aleaga alimente sanatoase si pentru a-i face sa aiba mai multa incredere in industria alimentara romaneasca.
In acest sens, va exista si domeniul „Alimentatie si consumator”. Aici vor fi incluse si populatiile imigrante si minoritare din Romania, pentru care se vor alcatui scheme privind obiceiurile alimentare, pentru a fi exploatate eficient.
Sursa: Jurnalul National