Jeleuri cu umplutura de aditivi chimici

Pe eticheta scrie ca produsul are 20% umplutura de fructe, dar din lista de ingrediente nu rezulta acest lucru.
jeleuri cu aditivi
Mai mult, aproape toate ingredientele sunt obtinute prin procedee chimice. Akuku sunt „geleuri cu umplutura de fructe”, dupa cum a scris importatorul pe eticheta.

Cea mai mare parte a compozitiei este reprezentata de glucide cu absorbtie rapida, care imprima produsului o incarcatura glicemica ridicata. Pancreasul endocrin sufera cel mai mult, pentru ca este nevoit sa secrete o cantitate mare de insulina intr-un timp scurt, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Mai mult, are si o valoare energetica foarte mare si din aceasta cauza nu poate fi vandut in unitatile de invatamant preuniversitar, pentru ca nu respecta prevederile Legii nr. 123/2008.

Desi pe eticheta scrie ca jeleurile au o umplutura de fructe de 20%, din lista de ingrediente nu rezulta acest lucru. Nici macar aromele folosite nu sunt naturale, astfel incat produsul nu are nici o legatura cu fructele si nici cu beneficiile pe care consumatorii le-ar fi avut consumandu-le.

Produsul contine doua substante de gelificare: gelatina de porc (o proteina animala cu valoare biologica foarte scazuta) si pectine de origine vegetala. Persoanele care tin post si vegetarienii ar trebui sa citeasca cu atentie eticheta pentru a vedea acest mic amanunt: gelatina de porc.

COLORANT CANCERIGEN
Pe langa cantitatea mare de glucide, produsul are in compozitie si o multime de aditivi alimentari. Dintre acestia, cel mai periculos este E129, rosu Allura, care nu este recomandat in alimentatia copiilor. Consumat si in cantitati mici poate induce sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). Unele teste au aratat ca este cancerigen.

In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu afectiuni cardiovasculare, hepatice, renale, persoanelor care sufera de guta, astmaticilor, alergicilor, celor care sufera de afectiuni dermatologice, de boli ale tractusului intestinal, celor cu sindrom metabolic, celor cu afectiuni stomatologice, celor cu status proinflamator sistemic, persoanelor care sufera de sindromul ADHD, suferinzilor de cancer. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant si vor tine cont de cantitatea de glucide inainte de consum. Alergicii vor testa reactia organismului inainte de consum, pentru a evita reactiile adverse la unele ingrediente.

Ingrediente
Sirop de glucoza, zahar, apa, gelatina de porc, stabilizatori (sorbitol – E420, citrat de natriu – E331i), concentrat de fructe 1,9%, regulator de aciditate – acid citric – E330, substanta de glazurare (E901 – ceara de albine/E903 – ceara carnauba), substanta de gelatinizare – pectina – E440i, arome, colorant (E129 – rosu Allura). Umplutura de fructe 20%. Poate sa contina urme de lapte. Valori nutritionale/ 100g: energie 332,2 kcal/ 1.389,9 kj, proteine 5,9 g, carbohidrati 77,1 g, grasimi 0,1 g.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *