Cercetatori din SUA au reusit sa obtina curent electric de la melci

Cercetatori din SUA a reusit sa obtina curent electric de la melci

Un grup de cercetatori de la Universitatea Clarkson din SUA a reusit sa obtina curent electric de la melci. Autorii experimentului cred ca melcii pot deveni senzori mobili pentru masurarea parametrilor externi, scrie portalul Nature News, citat de Agerpres.

Experimentul a folosit cateva zeci de melci, carora le-au fost implantate celule de biocombustibil care functioneaza pe baza oxidarii glucozei continute in hemolymph, reusind sa inmagazineze energia electrica.

In jur de 7,45 de microwati s-au obtinut de la fiecare melc in primele 45 de minute, dupa care puterea a scazut pana la 1,5 mW, din cauza epuizarii zaharului in apropierea suprafetei electrodului. Melcii au continuat sa se miste si sa se alimenteze, de aceea au restabilit relativ repede nivelul de glucoza in hemolymph. Astfel, la o putere mica (in medie – aproximativ 0,16 mW) o astfel de entitate biologica ar putea lucra foarte mult timp.

La fel ca viermii si insectele, melcii ar putea fi utili ca senzori wireless care transmit despre parametrii exteriori. Cercetarile continua cu finantare de la Departamentul Apararii al SUA, care s-a aratat interesat de aceasta cercetare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *