Cercetatorii au descoperit motorina care creste in copac

O ciuperca de copac ar putea oferi combustibil ecologic ce poate fi pompat direct in rezervoarele masinilor, spun oamenii de stiinta americani. Organismul, descoperit in jungla din Patagonia, produce in mod natural un amestec de chimcale ce este foarte asemanator cu motorina.
motorina ecologica
„Acesta este singurul organism care s-a descoperit ca produce o asemenea combinatie de substante”, declara Gary Strobel, biolog al Universitatii Montana, cel care a condus cercetarile.

In principiu, biocombustibilul este un inlouitor atractiv al celui fosi. UE a stabilit un obiectiv pentru biocombustibil de 5,75% pana in 2010 si 10% – 2020. Cu toate acestea, criticii apreciaza ca actualele forme de biocombustibil abia daca reduc emisiile de gaze cu efect de sera, dar produc cresterea pretului la mancare si defrisari. Producerea de biocombustibil sustenabil este un nou obiectiv, iar acum expertii se apropie. Ciuperca, numita Gliocladium roseum, creste in interiorul ulmului (Eucryphia cordifolia) in Patagonia de nord, si produce o serie de molecule de hidrocarbon ce practic sunt identice cu compu;ii din combustibilul fosil. Detaliile studiului vor fi publicate numarul din noiembrie al revistei „Microbiology”.

Multe organisme simple, precum algele, produc chimicale similare hidrocarburilor, dar potrivit lui Strobel, nici una nu produce compusul exploziv de asa mare energie precum ciuperca aceasta. Un alt avantaj al ciupercii este ca mananca celuloza, compusul ce reprezinta mare parte din materia organica ce acum este aruncata. Covertirea acestei plante in producatoare de combustibil este acum un nou obiectiv.

Sursa: Antena 3

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente