Un vehicul solar pe cale sa termine turul lumii

In momentul in care criza globala afecteaza grav constructorii de automobile, o veste buna vine sa contrabalanseze criza economica. Un elvetian este pe cale sa termine fara probleme turul lumii intr-un taxi solar, demonstrand astfel fezabilitatea acestui tip de tehnologie ecologica, transmite AFP.
vehicul solar - turul lumii
Vehiculul este o tricicleta acoperita, cu doua locuri, care tracteaza o remorca acoperita cu panouri fotovoltaice. El a ajuns luni la Paris unde a fost primit la Ministerul Dezvoltarii Durabile. Solartaxi-ul este primul vehicul care traverseaza lumea folosind doar energie solara. Creatorul proiectului, Louis Palmer, a plecat pe 3 iulie 2007 din Lucerna, Elvetia, si a parcurs deja 47.000 de kilometri traversand Europa, Asia, Australia, Noua Zeelanda si America de Nord.

„Nu am platit nicio centima pe benzina. In plus, acesta nu a emis niciun gram de dioxid de carbon”, a spus Louis Palmer. „Si nu am ramas practic niciodata in pana: de la plecare am pierdut doar doua zile pentru a repara o sudura”, a adaugat acesta.

Acest vehicul, pus la punct de patru ingineri elvetieni, este alimentat suta la suta cu energie solara, furnizata fie de celulele din remorca, fie cuplandu-se la o priza electrica pentru a incarca bateriile. In al doilea caz, echivalentul energiei utilizate este produs de panourile solare instalate pe acoperisul Swisscom, in apropiere de Berna, pentru a face operatiunea neutra.

Vehiculul se poate deplasa apoi 400 de kilometri cu o viteza maxima de 90 de kilometri pe ora. Palmer a mai spus ca nu este dependent de vreme.

Cu vehiculul au mers mai multe VIP-uri: printul Hassan al Iordaniei, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, primarul New York-ului, Michael Bloomberg sau printul Albert de Monaco.

Luni, Jean-Louis Borloo, ministrul francez al Dezvoltarii Durabile, si-a adaugat semnatura pe caroseria vehiculului langa numele celebritatile care l-au incercat, dupa ce a facut mai multe ture cu el in curtea ministerului. „Exista un interes enorm in lume pentru vehiculele care nu polueaza”, a spus Louis Palmer.

Dupa Paris, el isi va continua drumul spre Londra, Berlin si Poznan, in Polonia, unde se tine intre 1 si 12 decembrie conferinta Natiunilor Unite privind schimbarea climatica.

Sursa: Antena 3

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente