Cercetatorii avertizeaza: 2010 – cel mai calduros an din istorie

0
339

Desi, in Europa, termometrele au indicat valori foarte scazute in aceasta iarna, la nivel global, temperatura globala medie din ultimele 12 luni a fost cea mai ridicata din ultimii 130 de ani, potrivit oamenilor de stiinta citati de cotidianul „The Times”. Totodata, acestia au avertizat ca 2010 se anunta a fi cel mai calduros an din istorie.caldura in 2010

Potrivit directorului Institutului Goddard pentru Studii Spatiale (Giss) din cadrul NASA, James Hansen, decembrie si februarie au fost printre cele mai calduroase luni din intervalul ianuarie-aprilie.

Cercetatorii centrului independent Met Office si NASA vor publica in curand date care demonstreaza ca acesta tendinta ar putea continua pe tot parcursul anului.

Vicky Pope, din cadrul Met Office, a confirmat declaratiile reprezentantului NASA privind temperaturile ridicate inregistrate la nivel global, in iarna 2010, si a avertizat ca „acest an are peste 50% sanse sa fie cel mai cald din istorie”.

Oamenii de stiinta sustin ca cresterea temperaturii medii la nivel mondial nu este cauzata doar de incalzirea globala, ci si de schimbarea temporara a curentilor din Pacific, care genereaza fenomenul cunoscut sub denumirea de El Nino. Acesta a permis eliberarea unei cantitati mari de caldura din ocean in atmosfera.

Temperatura medie globala se bazeaza pe masuratorile facute de mii de statii de monitorizare si sateliti. Acestea sunt inregistrate si analizate independent de Met Office, Giss si Centrul national pentru date privind clima din North Carolina, Statele Unite ale Americii.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.