Cercetatorii britanici au creat embrioni hibrizi om-animal

Cercetatorii britanici au creat embrioni hibrizi om-animal

Cercetatorii de la Newcastle University au anuntat pentru prima oara in Marea Britanie crearea unui embrion hibrid om-animal.

Cercetatorii de la Newcastle University au anuntat pentru prima oara in Marea Britanie, marti 1 aprilie 2008, crearea unui embrion hibrid om-animal, precizeaza PhysOrg. Acest anunt a fost facut chiar in timpul disputei politice pe marginea unui nou proiect de lege, care, daca va fi adoptat in mai 2008, va permite crearea de embrioni hibrizi pentru scopuri medicale.

Este de remarcat ca Marea Britanie este prima tara din lume care a legalizat clonarea umana (in anul 2001), dar numai pentru cercetare in scopuri terapeutice. Crearea in mod artificial de embrioni umani se face numai sub licenta Human Fertilisation and Embryology Authority, iar embrionii trebuie distrusi in maxim 14 zile, adica inainte de a aparea sistemul nervos.

In cadrul proiectului de cercetare aminit mai sus, un embrion hibrid a fost creat folosind un ovul de la vaca, prin indepartarea in totalitate a nucleului sau (material genetic) si injectarea unui alt nucleu al unei celule provenite din piele umana. Embrionul hibrid a rezistat numai 3 zile, timp in care s-au efectuat cercetari de laborator asupra lui. Dat fiind faptul ca pentru obtinerea de embrioni umani este nevoie de ovule donate si ca ovulele de animale sunt mai accesibile, un embrion hibrid om-animal este mai usor de obtinut. Cercetarea a mai fost prezentata anterior (pe 25 martie la Tel Aviv, Israel) si este inca in curs de desfasurare. Purtatorul de cuvant al Newcastle University spune ca rezultatele finale vor fi publicate abia peste cateva luni.

Guvernul propune aceasta noua lege, aducand ca argument in favoarea ei faptul ca milioane de oameni suferinzi ar putea fi ajutati de tratamente dezvoltate in urma cercetarii pe embrioni hibrizi.

Pe de alta parte, Biserica Catolica se opune producerii prin clonare atat a embrionilor umani, cat si a celor hibrizi om-animal. In predica sa din Duminica Pastilor, Cardinalul Keith O’Brien, liderul catolicilor din Scotia declara aceasta lege ca fiind „un monstruos atac asupra drepturilor omului, asupra demnitatii si vietii omenesti”.

Categorie: Biologie
Autor: Teodora Dan

Sursa: Stiinta.info

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *